Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Blog nadšeného šachistu

5 najrýchlejších matov

5 najrýchlejších matov

Ako je možné čo najrýchlejšie zvíťaziť? V tomto blogu si predstavíme 5 najrýchlejších matov, ktoré by mal poznať každý z nás.

Mat bláznov

Najrýchlejší mat, aký existuje a nazýva sa aj mat bláznov, je možné dať iba na dva ťahy. Poradie ťahov môže byť nasledovné: 1.f3, e5 2. g4, Dh4 ++. Biely musí zahrať dva nelogické a nesprávne ťahy za sebou, čím oslabí svojho kráľa až tak, že čierny prvým možným šachom dáva mat.

1_4

Verili by ste tomu, že tento mat sa odohral v desiatkach partií, a to aj na vysokej úrovni? Väčšinou však išlo o formu protestu a nie o neznalosť hráčov.

Šuster mat

Takmer každý začínajúci šachista tomuto matu podľahol. Mat na 4 ťahy, nazývaný šuster mat však predstavuje logické vývinové ťahy pre obe strany – a práve preto je populárny. Poradie ťahov môže byť nasledovné: 1.e4, e5 2. Sc4, Jc6 – klasické ťahy v otvoreniach. Šuster mat končí na políčku f7 a dá sa tento mat dosiahnuť pomocou ťahu Dh5 alebo Df3.

1.1

Ak si biely vyberie Dh5, po ktorom čierny nespozoruje hroziaci mat a zahrá Jf6, 4. Dxf7 končí partiu šuster matom.

2_4

Po Df3, ak čierny zahrá rozumný vývinový ťah Sc5, partia tiež končí šuster matom na políčku f7.

3_3

Je dôležité vždy vnímať súperovi hrozby, najmä ak ide o aktívne ťahy smerujúce k nášmu kráľovi. Tomuto matu je možné predísť tak, že pokryjeme políčko f7. Po 3. Dh5 môže čierny predísť matu napríklad ťahom g6.

10_2

Po 4. Df3 je možné zabrániť matu napríklad ťahom Jf6.

11_2

Mat na 5 ťahov v holandskej obrane

V šachovom otvorení, ktoré sa nazýva holandská obrana, sa párkrát podarilo čiernemu neuvedomiť si slabosť svojho kráľa. Poradie ťahov je: 1. d4, f5 (holandská obrana) 2. Sg5, h6 3. Sh4, g5 (zatiaľ logické ťahy) 4. e4! gxh4? a 5. Dh5++.

6_4

Nezdá sa vám tento mat už známy? Je totiž veľmi podobný matu bláznov, kde biely oslabil ťahaním fg pešiakov kráľa. V tomto prípade sa čierny snažil získať strelca na h4, čím však oslabil svojho kráľa.

Dusený 6-ťahový mat

V obľúbenom otvorení s názvom Caro-Kann sa pri nepozornosti sem-tam „zadusí“ čierny kráľ. Poradie ťahov: 1. e4, c6 2. d4, d5 3. Jc3, dxe4 4. Jxe4, Jd7 5. De2, Jgf6 6. Jd6 ++

7_2

Biely jazdec akokeby „udusil“ čierneho kráľa. Tento mat sa objavuje na šachovnici prekvapivo často aj na vyššej úrovni.

Mat na 6 ťahov s krásnou obeťou dámy

Otvorenie s názvom Birdova hra síce nie je často hrávané, ale čierny dokáže po nepresnej hre bieleho dať mat za 6 ťahov a popritom úžasne obetovať dámu. Na Birdovu hru čierny musí reagovať gambitom: 1. f4, e5 2. fxe5, d6 3. exd6, Sxd6 4. Jc3 – logický ťah, ktorý však dovoľuje čiernemu dvojťahovo zvíťaziť. Dokážete nájsť najkrajšie pokračovanie za čierneho?

8_2

Víťazným ťahom je 4... Dh4! a po jedinom g3 má teraz čierny na výber, či zoberie na g3 dámou alebo strelcom. 5...Sxg3 a ešte krajšie 5...Dxg3 zakončujú partiu matom, ktorý je taktiež podobný matu bláznov.

 9_3

 

Pre viac zaujímavostí o matoch odporúčame knižku Mat šachovému králi alebo našu novinku v podobe matov na 1 alebo na 2 ťahy.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašimi priateľmi.

Najpopulárnejšie šachové otvorenia

Najpopulárnejšie šachové otvorenia

Aké sú najčastejšie prvé ťahy na šachovnici? V dnešnom blogu preskúmame 5 najobľúbenejších otvorení, ktoré najviac prispievajú k rýchlemu vývinu a kontrole centra.

Talianska hra

Jedným z najstarších šachových otvorení je talianska hra, ktorá bola populárna hlavne v 19. storočí. Je taktiež nazývaná Giuco Piano a začína ťahmi 1.e4, e5 2. Jf3, Jc6 3. Sc4.

talianka

V tomto otvorení biely čo najrýchlejšie vyvíja ľahké figúrky a so strelcom na c4 potencionálne útočí na pešiaka na f7. Toto otvorenie je hrávané na všetkých úrovniach a často vedie k zábavným a agresívnym pozíciám.

Španielska hra

Najpopulárnejším otvorením za obe strany je španielska hra, hrávaná od minulosti až dodnes. Španielska hra sa nazýva aj Ruy Lopez, pomenovaná po šachistovi, ktorý toto otvorenie analyzoval v 16. storočí.

španielka

Začína podobne ako talianska hra, až na ten rozdiel, že strelec sa vyvíja na b5, čím vystavuje čierneho trvalému tlaku v centre a na pešiaka e5.

Dámsky gambit

Dámsky gambit – seriál alebo skutočné otvorenie? Okrem toho, že tento seriál z roku 2020 sa stal veľmi obľúbeným po celom svete, aj šachové otvorenie dámsky gambit je módnym trendom. Toto otvorenie je najčastejšie hrávané hráčmi, ktorí skôr preferujú uzavreté a pozičné hry. Prvý ťah d4 je spojený s ideou ďalšieho c4, kde biely bojuje o centrum obeťou pešiaka.

damsky gambit

Táto obeť sa však málokedy prijíma, nakoľko je biely schopný pešiaka získať naspäť. Čierny má však mnoho rozmanitých spôsobov, ako o centrum bojovať.

Sicílska obrana

Jednoznačne najpopulárnejšou odpoveďou na bieleho ťah e4 je čierneho ťah c5 – sicílska obrana. Sicílske pozície vedú k dynamickosti a asymetrickosti, mnohokrát aj k nebezpečnému boju, kde obe strany hrajú tvrdo na výhru.

c5

V sicílskej obrane je obrovské množstvo variant, najfrekventovanejšou odpoveďou bieleho je však 2.Jf3.

Francúzska obrana

Čierneho častou odpoveďou na 1.e4 je aj ťah e6 – francúzska obrana, ktorá je namierená na aktivitu na dámskom krídle a na protihru v centre. Cieľom je, po 2.d4, presadiť d5 a prinútiť bieleho pešiaka na e4 k vyjadreniu – ak pôjde na 2. e5, čierny bojuje o centrum ťahom 2...c5.

 e6

Okrem týchto otvorení existuje široká škála ďalších, ktoré sú obľúbené medzi najlepšími hráčmi. Každému z nás však sedí iný druh pozícií a niekedy je potrebné vyskúšať viaceré z nich, aby ste našli to pravé pre vás. Pri výbere otvorenia je dôležité brať do úvahy základné princípy, o ktorých si môžete prečítať v blogu „základné princípy v otvoreniach“.

Pre viac zaujímavostí o prvých ťahoch na šachovnici odporúčame knižky o otvoreniach, kde nájdete hlbšie analýzy a vysvetlenia.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašimi priateľmi.

Základné princípy v koncovkách

Základné princípy v koncovkách

Po výmene figúr v strednej hre naberá pozícia úplne iný charakter, kde platia väčšinou iné pravidlá a princípy. V dnešnom blogu si predstavíme 6 princípov, ktoré vám pomôžu zlepšiť porozumenie v koncovkách.

Kráľ ako útočná aktívna figúrka

V koncovkách býva figúr oveľa menej ako v strednej hre, a preto kráľ vystupuje ako útočná figúrka. Kráľa sa snažíme v koncovke aktívne zapájať do hry, útočiť na slabiny súpera či spolupracovať s ostatnými figúrkami na šachovnici.

Pozrime sa na túto strelcovú koncovku. Čierny má pešiaka viac, ale kráľ na g8 je ďaleko od boja. Biely využitím svojho kráľa a útokom na slabinu b5 partiu vyhrá bezproblémovo.

1_2

Ak by však bol čierny kráľ zapojený do hry o čosi skôr, stíhal by slabinu na b5 pokryť a partia by skončila remízou.

2_3

Snažte sa odstrihnúť súperovho kráľa

Ďalšou dobrou radou je snažiť sa súperovho kráľa zadržať ďaleko od centra alebo obmedziť jeho pohyb na niekoľko ťahov. Pozrime si príklad pre jasnejšie pochopenie.

3_2

V tejto pozícii by chcel aj čierny dodržať základné princípy v koncovkách – zapojiť kráľa do boja. Avšak na ťahu je biely a má jedinú možnosť, ako čiernemu tento plán prekaziť. Aký je najlepší ťah za bieleho?

4_3

Jediný ťah, ktorý pozíciu vyhráva je Sh6! Čierny kráľ je zablokovaný na veľmi dlhú dobu, zatiaľ čo biely môže vylepšovať svojho kráľa a útočiť na slabiny čierneho.

Útočte na súperove slabiny

Tak ako sme mali v predchádzajúcich príkladoch, okrem zapojenia kráľa do hry je potrebné identifikovať slabé miesta v súperovom tábore a snažiť sa ich čo najrýchlejšie napádať. Je dôležité útočiť na slabiny všetkými figúrkami, ktoré v koncovke ostali, aby súper nemohol útočiť na naše.

Pri materiálnej výhode vymieňajte figúrky

Akonáhle sa nám podarí získať akúkoľvek materiálnu prevahu, najľahšou a najrýchlejšou cestou je výmena čo najviac figúr a rýchly prechod do koncovky. Čím menej figúr na šachovnici, tým jednoduchšia pozícia na uplatnenie materiálnej výhody.

Snažte sa vytvoriť voľných pešiakov

V mnohých koncovkách je silným plánom snaha o vytvorenie voľného pešiaka, ktorý bude nútiť súpera sústrediť svoju pozornosť tam, kde chceme my alebo úplne rozhodne partiu. Pozrime si jednoduchý príklad.

5_3

Biely má prevahu pešiakov na dámskom krídle, zatiaľ čo čierny na kráľovskom. Bieleho výhoda spočíva v tom, že má možnosť si rýchlo vytvoriť voľného pešiaka, ktorý zamestná čierneho kráľa natoľko, že biely kráľ stihne vyzbierať ostatných pešiakov.

6_3

Pozícia by po pár ťahoch mohla vyzerať takto. Čierny kráľ sa musel postarať o voľného pešiaka a biely má vďaka tomu jednoduchý plán, ktorým vyzbiera čiernych pešiakov na kráľovskom krídle a partiu jednoducho vyhrá.

Počítajte konkrétne varianty

V koncovkách sa málokedy dá spoliehať na intuíciu, pretože si vyžadujú presné a dlhé počítanie. Je nevyhnutné byť konkrétny a neťahať až kým si nie sme istí celým prepočtom. Ak chceme dosiahnuť, aby bol náš prepočet čo najpresnejší, je potrebné študovať aj teoretické koncovky, vďaka ktorým jednoduchšie rozpoznáme plány či teoretické remízy.

 

Keďže sa koncovkám dá málokedy vyhnúť, je veľmi podstatné do tréningového plánu zaradiť aj učenie sa základných koncoviek. Odporúčame knižky o koncovkách, ktoré vám určite zlepšia šachové poznanie.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašimi priateľmi.

Základné princípy v strednej hre

Základné princípy v strednej hre

Dodržiavanie princípov v otvoreniach je nevyhnutné pre úspech v šachovej partii, ale rovnako dôležité je aj dodržiavanie pravidiel v strednej hre. V tomto blogu vám priblížime 6 princípov, pomocou ktorých vylepšíte svoju strednú hru.

Kontrolujte centrum

Či je to otvorenie, stredná hra alebo koncovka, centrum je a bude vždy kľúčové pre úspech. Väčšinou ten, kto kontroluje centrum, má prevahu na celej šachovnici.

Vývinom všetkých figúrok spojte veže

Už v otvorení je dôležité snažiť sa smerom do centra vyvíjať figúrky. Ideálne je rýchlo urobiť rošádu, vyvinúť všetky figúrky, a tým spojiť veže. Ľahké figúrky (jazdcov a strelcov) chceme vyvíjať aktívne smerom do centra a ťažkým figúrkam – vežiam sa snažíme otvárať stĺpce.

Hľadajte aktívne políčka pre svoje figúrky

Všetky figúrky túžia po aktívnych políčkach, na ktorých môžu čo najviac pomôcť ostatným figúrkam. Vždy keď nevieme, čo ťahať, snažíme sa vylepšiť figúrku, ktorá hrá najhoršie.

Neoslabujte kráľa

To, že je rošáda veľmi dôležitá v otvorení sme sa už naučili v predchádzajúcom blogu. V strednej hre však treba dávať pozor na to, aby sme si zbytočne neoslabili kráľa tým, že budeme ťahať pešiakmi pred ním. Ak kráľa nemôžu chrániť figúrky, mali by ho chrániť pešiaci.

1_3

Pešiaci perfektne chránia bieleho kráľa a akonáhle nimi začneme hýbať, bude pre čierneho jednoduchšie na nás zaútočiť.

Vymieňajte figúrky len keď to vyhovuje vám, nie súperovi

Nie každá výmena je dobrá, a preto by sme sa vždy pred výmenou pešiaka alebo figúry mali uistiť, že výmena vyhovuje nám, a nie súperovi. To, či sa oplatí vymeniť alebo nie určuje aj druh pozície – preto je vhodné študovať veľa partií silných hráčov, kde sa dá naučiť, kedy a ako vymieňať figúrky. Dajme si jednoduchý príklad.

2_1

Bieleho skvelý jazdec na f5, ktorý kontroluje viacero políčok v tábore čierneho, určite nechce byť vymenený za zlého a neaktívneho strelca na e7. Táto výmena by veľmi potešila čierneho, a preto si biely radšej skvelého jazdca na šachovnici nechá.

Pozor na slabiny

Pod slovom slabina rozumieme väčšinou slabého pešiaka, ktorý nemôže byť krytý druhým pešiakom. Niekedy je slabinou aj zatáraná figúrka, ktorú je ťažko chrániť. Takýmto slabinám sa snažíme vyhnúť a naopak, snažíme sa ich vytvoriť súperovi.

3_1

V tejto ukážke si biely vytvoril príliš veľa slabín, ktoré teraz nebude stíhať brániť. Presne tomuto je potrebné sa v stredne hre vyhnúť, aby sme súperovi neuľahčili koncovku.

 

Pre viac zaujímavostí o strednej hre pozrite šachové knižky.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašimi priateľmi.

Čo sa stane, keď šachista "spadne na čas"

O tom, prečo sú šachové hodiny dôležité, alebo aj o tom, čo znamená, keď šachista „spadne“. 

Predstavte si dvoch šachistov, ako si po rannej kávičke podajú ruky, potiahnu svoj prvý ťah a partiu dohrajú... tesne pred polnocou! Takto nejako mohol vyzerať zápas medzi Howardom Stauntonom a Pierrom St. Amantom. Písal sa rok 1843.

¿Es-Cierto-que-Alekhine-Perdio-su-Titulo-de-Campeon-por-Culpa-del-Alcohol-1

Od polovice 19. storočia sa začali snahy skrátiť šachové zápolenia. Prvé šachové hodiny boli niečo ako presýpacie hodiny, pričom hráč, ktorý prekročil čas, neprehral, ale – musel zaplatiť pokutu!  

Neskôr, od roku 1880, sa začali používať mechanické hodiny, ktoré boli predchodcami dodnes známych analógových hodín.

Šachové hodiny sú na začiatku partie nastavené tak, aby sa ich spustením začal odpočítavať čas jedného z hráčov. Keď biely potiahne svoj prvý ťah, stlačí tlačidlo na svojej strane hodín, jeho čas sa zastaví a spustí sa, naopak, čas súperovi.

Ten potiahne, stlačí tlačidlo a spustí opäť čas svojmu súperovi. A takto to ide až do skončenia partie. Zavedením časového limitu pre obidvoch hráčov sa dosiahlo to, že šachová partia netrvá neúmerne dlho (napríklad 14 hodín ako vo vyššie uvedenej partii z roku 1843), a jednak sa zaviedol nový spôsob ukončenia partie – prekročením času.

Ak šachista povie, že „spadol“ alebo prehral „na čas“, znamená to iba toľko, že prehral, pretože prekročil svoj časový limit.

1f1b1b4ef011d84e906ae8feb0d22531_XL

Skoršie narodení šachisti budú mať isto v pamäti analógové hodiny značky Jantar, ikonické biele hodiny s čiernymi „čudlíkmi“, ktoré mali nad obidvomi ciferníkmi malú červenú vlajočku.

Tá sa ku koncu časového limitu neúprosne dvíhala a dvíhala a dvíhala... až kým ju minútová ručička neprinútila urobiť voľný pád, kratučko sa zatriasla a stíchla. A potom zväčša prišiel tradičný výkrik súpera: „Spadla!“. A to pre vás znamenalo neveselý koniec partie – prehra na čas.

Prvé digitálne šachové hodiny uzreli svetlo sveta v roku 1970, keď ich vynašiel študent na univerzite v Cornelli. A to všetko zmenilo šachovú partiu.  

Šachové hodiny si môžete pozrieť digitálne alebo analógové.

Autorka: Niki Vrbová, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

3 tipy na vianočný darček

3 tipy na vianočný darček

Neviete čo darovať svojim blízkym pod stromček? Máme pre vás 3 skvelé tipy na darček nielen pre šachového nadšenca, ale pre každého, kto má rád zábavu.

1. Drevené šachy

Ak hľadáte niečo štýlové a elegantné, určite odporúčame drevené šachy, ktoré sú výborným darčekom pre každého, kto zbožňuje túto hru. Šachová súprava je vhodná do práce, do školy, na dovolenky, ale aj na domáce hranie. Obľúbenou drevenou šachovnicou je napríklad šachovnica Zvonky z javorového dreva.

Užite si krásu šachu kdekoľvek a kedykoľvek s našimi drevenými súpravami.

DSC05787-minDSC05532-min

2. Šachové knižky

Pokiaľ chcete, aby sa vaši blízki neustále vzdelávali a zlepšovali, skvelým darčekom je šachová knižka. Ponúkame rozmanitý výber šachových knižiek pre začiatočníkov, ale aj veľmajstrov. Jedným z našich tipov je séria taktických diagramov „Zahraj ako veľmajster“, ktorá je dobrým pomocníkom pre všetkých, ktorí si behom pracovného alebo školského dňa chcú spríjemniť čas a zároveň trochu potrénovať taktiku.

DSC05458-min

3. Šachové oblečenie, šachové hrnčeky či doplnky

Skvelý darček pod stromček si môžete vybrať aj z nášho šachového MERCHu. Nájdete tu rôzne kreatívne a štýlové tričká, šiltovky, hrnčeky, kľúčenky či šperky. Obdarujte svojich blízkym unikátnym darom, ktorý vyčarí úsmev na tvári.


DSC05375-minDSC05392-min

 

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.