Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

5 najrýchlejších matov

5 najrýchlejších matov

Ako je možné čo najrýchlejšie zvíťaziť? V tomto blogu si predstavíme 5 najrýchlejších matov, ktoré by mal poznať každý z nás.

Mat bláznov

Najrýchlejší mat, aký existuje a nazýva sa aj mat bláznov, je možné dať iba na dva ťahy. Poradie ťahov môže byť nasledovné: 1.f3, e5 2. g4, Dh4 ++. Biely musí zahrať dva nelogické a nesprávne ťahy za sebou, čím oslabí svojho kráľa až tak, že čierny prvým možným šachom dáva mat.

1_4

Verili by ste tomu, že tento mat sa odohral v desiatkach partií, a to aj na vysokej úrovni? Väčšinou však išlo o formu protestu a nie o neznalosť hráčov.

Šuster mat

Takmer každý začínajúci šachista tomuto matu podľahol. Mat na 4 ťahy, nazývaný šuster mat však predstavuje logické vývinové ťahy pre obe strany – a práve preto je populárny. Poradie ťahov môže byť nasledovné: 1.e4, e5 2. Sc4, Jc6 – klasické ťahy v otvoreniach. Šuster mat končí na políčku f7 a dá sa tento mat dosiahnuť pomocou ťahu Dh5 alebo Df3.

1.1

Ak si biely vyberie Dh5, po ktorom čierny nespozoruje hroziaci mat a zahrá Jf6, 4. Dxf7 končí partiu šuster matom.

2_4

Po Df3, ak čierny zahrá rozumný vývinový ťah Sc5, partia tiež končí šuster matom na políčku f7.

3_3

Je dôležité vždy vnímať súperovi hrozby, najmä ak ide o aktívne ťahy smerujúce k nášmu kráľovi. Tomuto matu je možné predísť tak, že pokryjeme políčko f7. Po 3. Dh5 môže čierny predísť matu napríklad ťahom g6.

10_2

Po 4. Df3 je možné zabrániť matu napríklad ťahom Jf6.

11_2

Mat na 5 ťahov v holandskej obrane

V šachovom otvorení, ktoré sa nazýva holandská obrana, sa párkrát podarilo čiernemu neuvedomiť si slabosť svojho kráľa. Poradie ťahov je: 1. d4, f5 (holandská obrana) 2. Sg5, h6 3. Sh4, g5 (zatiaľ logické ťahy) 4. e4! gxh4? a 5. Dh5++.

6_4

Nezdá sa vám tento mat už známy? Je totiž veľmi podobný matu bláznov, kde biely oslabil ťahaním fg pešiakov kráľa. V tomto prípade sa čierny snažil získať strelca na h4, čím však oslabil svojho kráľa.

Dusený 6-ťahový mat

V obľúbenom otvorení s názvom Caro-Kann sa pri nepozornosti sem-tam „zadusí“ čierny kráľ. Poradie ťahov: 1. e4, c6 2. d4, d5 3. Jc3, dxe4 4. Jxe4, Jd7 5. De2, Jgf6 6. Jd6 ++

7_2

Biely jazdec akokeby „udusil“ čierneho kráľa. Tento mat sa objavuje na šachovnici prekvapivo často aj na vyššej úrovni.

Mat na 6 ťahov s krásnou obeťou dámy

Otvorenie s názvom Birdova hra síce nie je často hrávané, ale čierny dokáže po nepresnej hre bieleho dať mat za 6 ťahov a popritom úžasne obetovať dámu. Na Birdovu hru čierny musí reagovať gambitom: 1. f4, e5 2. fxe5, d6 3. exd6, Sxd6 4. Jc3 – logický ťah, ktorý však dovoľuje čiernemu dvojťahovo zvíťaziť. Dokážete nájsť najkrajšie pokračovanie za čierneho?

8_2

Víťazným ťahom je 4... Dh4! a po jedinom g3 má teraz čierny na výber, či zoberie na g3 dámou alebo strelcom. 5...Sxg3 a ešte krajšie 5...Dxg3 zakončujú partiu matom, ktorý je taktiež podobný matu bláznov.

 9_3

 

Pre viac zaujímavostí o matoch odporúčame knižku Mat šachovému králi alebo našu novinku v podobe matov na 1 alebo na 2 ťahy.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašimi priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.