Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Najpopulárnejšie šachové otvorenia

Najpopulárnejšie šachové otvorenia

Aké sú najčastejšie prvé ťahy na šachovnici? V dnešnom blogu preskúmame 5 najobľúbenejších otvorení, ktoré najviac prispievajú k rýchlemu vývinu a kontrole centra.

Talianska hra

Jedným z najstarších šachových otvorení je talianska hra, ktorá bola populárna hlavne v 19. storočí. Je taktiež nazývaná Giuco Piano a začína ťahmi 1.e4, e5 2. Jf3, Jc6 3. Sc4.

talianka

V tomto otvorení biely čo najrýchlejšie vyvíja ľahké figúrky a so strelcom na c4 potencionálne útočí na pešiaka na f7. Toto otvorenie je hrávané na všetkých úrovniach a často vedie k zábavným a agresívnym pozíciám.

Španielska hra

Najpopulárnejším otvorením za obe strany je španielska hra, hrávaná od minulosti až dodnes. Španielska hra sa nazýva aj Ruy Lopez, pomenovaná po šachistovi, ktorý toto otvorenie analyzoval v 16. storočí.

španielka

Začína podobne ako talianska hra, až na ten rozdiel, že strelec sa vyvíja na b5, čím vystavuje čierneho trvalému tlaku v centre a na pešiaka e5.

Dámsky gambit

Dámsky gambit – seriál alebo skutočné otvorenie? Okrem toho, že tento seriál z roku 2020 sa stal veľmi obľúbeným po celom svete, aj šachové otvorenie dámsky gambit je módnym trendom. Toto otvorenie je najčastejšie hrávané hráčmi, ktorí skôr preferujú uzavreté a pozičné hry. Prvý ťah d4 je spojený s ideou ďalšieho c4, kde biely bojuje o centrum obeťou pešiaka.

damsky gambit

Táto obeť sa však málokedy prijíma, nakoľko je biely schopný pešiaka získať naspäť. Čierny má však mnoho rozmanitých spôsobov, ako o centrum bojovať.

Sicílska obrana

Jednoznačne najpopulárnejšou odpoveďou na bieleho ťah e4 je čierneho ťah c5 – sicílska obrana. Sicílske pozície vedú k dynamickosti a asymetrickosti, mnohokrát aj k nebezpečnému boju, kde obe strany hrajú tvrdo na výhru.

c5

V sicílskej obrane je obrovské množstvo variant, najfrekventovanejšou odpoveďou bieleho je však 2.Jf3.

Francúzska obrana

Čierneho častou odpoveďou na 1.e4 je aj ťah e6 – francúzska obrana, ktorá je namierená na aktivitu na dámskom krídle a na protihru v centre. Cieľom je, po 2.d4, presadiť d5 a prinútiť bieleho pešiaka na e4 k vyjadreniu – ak pôjde na 2. e5, čierny bojuje o centrum ťahom 2...c5.

 e6

Okrem týchto otvorení existuje široká škála ďalších, ktoré sú obľúbené medzi najlepšími hráčmi. Každému z nás však sedí iný druh pozícií a niekedy je potrebné vyskúšať viaceré z nich, aby ste našli to pravé pre vás. Pri výbere otvorenia je dôležité brať do úvahy základné princípy, o ktorých si môžete prečítať v blogu „základné princípy v otvoreniach“.

Pre viac zaujímavostí o prvých ťahoch na šachovnici odporúčame knižky o otvoreniach, kde nájdete hlbšie analýzy a vysvetlenia.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašimi priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.