Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Základné princípy v otvoreniach

Základné princípy v otvoreniach

Otvorenia sú veľmi dôležitou etapou v každej šachovej partii. Predstavujeme vám 6 zlatých pravidiel v otvorení, ktoré vám pomôžu získať náskok v strednej hre.

Hrajte centrálnymi pešiakmi

V každom otvorení by sme nemali zabúdať na centrum, na políčka d4, e4, d5 a e5. Ten, kto bude skôr ovládať priestor v strede šachovnice, bude mať viac priestoru na manévrovanie v strednej hre.

1_2

Vyvíjajte figúrky smerom do centra

Nielen pešiaci (ktorí nie sú považovaní za figúrky) by mali obsadzovať centrálne polia, ale aj figúrky. Všetky figúrky by sa mali snažiť smerovať do centra a nie na kraj šachovnice, kde je ich skutočná hodnota nižšia.

2_2

Biely kôň na f3 smeruje do centra a navyše ovláda viac políčok než čierny kôň na a6, ktorý nemá pod kontrolou ani jedno políčko z hlavného centra. Bieleho kôň sa neskôr v partií ukáže ako silnejší.

Neťahajte rovnakou figúrkou viackrát

Akonáhle v otvorení už potiahneme jednou figúrkou, určite by sme nemali ňou ťahať znovu, ak to nie je potrebné pre účely výmeny alebo napadnutia. Je omnoho dôležitejšie snažiť sa do hry zapojiť aj ostatné figúrky, aby mohli všetky spolupracovať v strednej hre.

Figúrky > pešiaci

Figúrky majú väčšiu hodnotu ako pešiaci, preto je vždy lepšie vyvinúť figúrku alebo ju vylepšiť. Akonáhle raz pohneme pešiakom, už ho naspäť nikdy nevrátime. Preto treba každý ťah pešiakom poriadne zvážiť.

Kráľa treba schovať do bezpečia

Rošáda je jeden z najhlavnejších ťahov, ktoré nesmú chýbať v otvorení. Kráľa treba stiahnuť z centra šachovnice do jedného z rohov, aby mu nehrozilo neskôr žiadne nebezpečenstvo. Ďalšou výhodou rošády je, že sa spiaca veža dostane do hry a môže sa zdvojiť s druhou.

Nechoďte s dámou na výlety

Dáma by mala v otvoreniach vo väčšine prípadov ostať na svojom mieste a zapojiť sa do hry až v strednej hre. Prednosť by teda mal mať vývin ľahkých figúrok (strelec a jazdec), boj o centrum a schovanie kráľa do bezpečia.

Ak dodržíte tieto základné princípy v otvoreniach a umiestnite pešiakov a figúrky na správne miesta, získate do strednej hry mnoho benefitov. Ak vás súper v otvorení prekvapí a nebudete vedieť ako reagovať, určite si spomeňte na tieto pravidlá, ktoré platia pre každé otvorenie.

 

Pre viac zaujímavostí pozrite šachové knižky, a ak vás zaujímajú konkrétne šachové otvorenia, dočítate sa o nich v knižke polootvorené alebo zavreté hry.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.