Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Ako dať šach-mat dvomi vežami

Ako dať šach-mat dvomi vežami

Matovanie dvomi vežami je jednoduché a dokonca rýchlejšie ako matovanie dámou. Ukážme si ako využiť dve veže na rýchle matovanie súperovho kráľa.

Spôsob matovania

Pri matovaní dvomi vežami sa snažíme postupne odrezať súperovmu kráľovi radu alebo stĺpec. V tomto prípade však kráľa nevyužívame a môže ostať celú dobu na rovnakom políčku. Pozrime si príklad, kde sú naše figúrky v základnej pozícii a súperov kráľa v strede šachovnice.

1_1

Ideme teda tlačiť súperovho kráľa na kraj a postupne mu brať priestor na pohyb. Pre jednoznačnejšiu ukážku začnime ťahom Va4.

2_1

Veža jedným ťahom odrezala čiernemu kráľovi polovicu šachovnice. Po čierneho ťahu Kd5 použijeme druhú vežu, aby sme čierneho kráľa tlačili na ôsmu radu.

3_1

Ťahom Vh5 sa obdĺžnik zmenšil, čo znamená, že má čierny menej políčok na výber a je tlačený ku kraju šachovnice. Ako by ste pokračovali po ťahu Kc6?

4_2

Ak ste mysleli na ťah Va6, mysleli ste správne. Pomocou šachu nútime kráľa ustúpiť na siedmu radu, čím sa blížime k finálnej destinácií.

5_2

Po ťahu Kb7 treba byť opatrný, nakoľko čierny napadol našu vežu. Toto je jediný moment, kde nemôžme pokračovať v našom pláne a vežou musíme ustúpiť. Dôležité je, aby sme vežou ustúpili čo najďalej od čierneho kráľa, aby nám ju znovu nenapadol. Najrozumenejší ťah je teda Vg6.

6_2

Vežou teda ustupujeme a po Kc7 pokračujeme v našom pláne.

7_1

Týmto šachom čierneho kráľa zatlačíme na ôsmu radu. Keďže už neexistuje deviata rada, čierny kráľ sa musí zmieriť s tým, že ďalším ťahom dostane mat. Je jedno, kam sa čierny kráľ uhne - matu na g8 sa už nedá predísť.

8_1

Šach mat. Všimnime si, že biely kráľ pri matovaní nebol vôbec potrebný. Dve veže sú dostatočne silné na to, aby matovali samé.

Toto matovanie je podobné matovaniu dámy s vežou. Jediný rozdiel je, že nastane moment, keď súper jednu z našich veží napadne (pretože veže pracujú tak, že sa navzájom nekryjú). Iba vtedy prerušíme odrezávanie priestoru súperovmu kráľovi a uhneme vežou. Po uhnutí pokračujeme v odrezávaní až kým súperovho kráľa nedotlačíme na kraj šachovnice, kde následne dáme mat.

Pre precvičenie vám prinášame 3 pozície, ktorými si precvičíte matovanie dvomi vežami.

Ako čierny na ťahu najrýchlejšie vyhrá?

9_1

Ako najlepšie využiť veže, aby čo najrýchlejšie dali mat?

10_1

Aký postup zvoliť, keď sa čierne veže takto kryjú?

11_1

Viac takýchto zaujímavostí sa dočítate napríklad v šachových knižkách alebo odporúčame pozrieť aj šachové počítače, s ktorými sa dajú maty trénovať.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.