Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Ako dať šach-mat dámou

Medzi šachové základy, ktoré by sme sa mali naučiť medzi prvými, patrí mat dámou. Je to najčastejšie matovanie, ktoré sa nám v partiách vyskytuje. Poďme spolu zistiť, ako na to.

Maty dámou

Pri matovaní dámou sa snažíme dostať súperovho kráľa do jedného z rohov šachovnice alebo na kraj, kde si neskôr za pomoci nášho kráľa pripravíme mat.

Mat v rohu šachovnice vyzerá takto - náš kráľ kryje dámu, ktorá dáva čiernemu kráľovi mat.

1

Mat na kraji šachovnice môžeme dať kráľovi na prvej alebo ôsmej rade, rovnako ako na a-stĺpci alebo h-stĺpci.

V tomto prípade je biela dáma opäť krytá kráľom a dáva mat.

2

Pri tomto mate je dáma samostatná - dáva mat bez krytia bielym kráľom. Biely kráľ však obmedzuje únikové políčka čierneho kráľa.

3 

Ako takúto matovú pascu dosiahneme?

Je dôležité myslieť na tieto 3 kroky:

  1. Našou dámou tlačiť súperovho kráľa do rohu šachovnice.
  2. Využitím našej dámy udržať súperovho kráľa v rohu.
  3. Našim kráľom sa priblížiť k súperovmu kráľovi a dať mat.

Krok 1

Najskôr chceme súperovmu kráľovi postupne odrezávať políčka, aby mal čo najmenšie možnosti pohybu.

Predstavme si, že súperov kráľ sa práve nachádza v centre šachovnice, teda musíme viacerými ťahmi tlačiť tohto kráľa do rohu.

4_1

Dámou postupne tlačíme kráľa na kraj tak, že mu odrežeme každým ťahom viac a viac políčok. Náš kráľ zatiaľ ostáva na mieste, keďže jeho využitie nastane až v kroku 3. Začneme teda tým, že našu dámu priblížime k súperovmu kráľovi, a zároveň mu obmedzíme pohyb. Pre jednoduché pochopenie začneme ťahom dámou na g4.

5_1

Čierny kráľ je teraz uväznený v menšom obdĺžniku, pretože mu biela dáma jedným ťahom odsekla polku šachovnice. Po ťahu čierneho kráľa na d5, dáma znovu pokračuje v odrezávaní políčok, čím zmenšuje obdĺžnik, a zároveň aj možnosti pohybu čierneho kráľa.

6_1

Čiernemu kráľovi postupne dochádza kyslík, má menej a menej políčok, na ktoré môže ísť. Po ťahu čierneho kráľa na c6 pokračujeme znovu týmto spôsobom.

Skúsite uhádnuť, kam potiahneme dámou, aby sme čiernemu kráľovi opäť zmenšili možnosti pohybu?

7

Dáma na e5 (alebo aj d4). Čierny kráľ má ešte menej kyslíka. A teraz čas na tajomstvo – našu dámu v podstate využívame ako jazdca. Vždy dámou odrežeme súperovmu kráľovi políčka tak, akoby sme jazdcom dávali šach, teda do písmenka L. No nie je ten šach úžasný?

8

Pokračujeme, až kým čierneho kráľa nedotlačíme do rohu.

9

Krok 1 docielený – kráľ je zatlačený do rohu a ostáva mu len jedno políčko na pohyb. Ale pozor na pat, teda aby nenastala situácia, že súperov kráľ nemá žiadne políčko, kam sa môže pohnúť.

Kroky 2 a 3

V druhom kroku je dôležité nehýbať dámou, nakoľko už splnila svoju funkciu. A keďže dáma sama o sebe nedokáže dať mat, prichádza zapojenie kráľa – krok 3.

Kráľom postupne prejdeme k našej dáme, aby sme vytvorili matovú sieť.

10

Matovú sieť vytvoríme tak, že podporíme našu dámu, aby mohla dať mat na políčku b7 alebo b8. Na to však potrebujeme nášho kráľa dostať na jedno z vyznačených políčok.

11

Keďže políčko c6 je najbližšie a my chceme vyhrať čo najrýchlejšie, našim kráľom prídeme na c6 a dáme mat na b7.

12

A prichádza mat, ktorý sme mohli vidieť na úplne prvom obrázku – mat v rohu.

13

Väčšinou je najjednoduchšie dotlačiť súperovho kráľa do rohu, aby mal stále len jedno políčko na pohyb. Mat na kraji šachovnice väčšinou vychádza z pozície, ktorá nám vznikne. Ukážme si príklad.

14

Ak nám vznikne v partii takáto pozícia, nie je nutné tlačiť čierneho kráľa do rohu. Môžeme využiť iný druh matu dámou - mat na kraji šachovnice. Teraz máme 2 možnosti.

Môžeme dať mat na g5 s tým, že kráľ kryje našu dámu, tak ako sme sa naučili na druhom obrázku.

15

Alebo si môžeme vybrať mat na h8. Dáma dáva mat a náš kráľ jej pomáha odrezať políčka, kam by mohol ustúpiť čierny kráľ - tak ako sme videli na treťom obrázku.

16

Vyberte si šachovnicu, skúste si rôzne pozície a rôzne druhy matov dámou. Najlepšie sa naučíte, keď si to sami vyskúšate. :)

Na záver sme si pre vás pripravili malý testík s dvomi pozíciami, kde si môžete overiť, či ste správne pochopili vytváranie matovej pasce.

Test 1: Ako dá čierny čo najrýchlejšie mat?

diagram1

Test 2: Kam sa priblížime čiernym kráľom, aby sme čo najrýchlejšie zvíťazili?

diagram2

Viac takýchto zaujímavostí sa dočítate napríklad v šachových knižkách alebo doporučujeme pozrieť aj šachové počítače, s ktorými sa dajú maty trénovať.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.