Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Špeciálne ťahy v šachu

Okrem klasických a obyčajných ťahov, v šachu existujú aj magické momenty – netradičné a zaujímavé ťahy. Poďme sa na ne spolu pozrieť a vysvetliť si príbeh za každým z nich.

Ťah pešiakom o 2

Za normálnych okolností ťaháme pešiakom dopredu o jedno políčko, až na jedinú výnimku – keď je pešiak v základnom postavení na druhej (zo strany bieleho) alebo siedmej (zo strany čierneho) rade. Iba vtedy je možné pešiaka posunúť o 2 políčka, potom už s ním ťaháme len o jedno.

Rošáda

Ďalším nezvyčajným ťahom je rošáda. Sme zvyknutí, že sa kráľ hýbe o jedno políčko do všetkých strán, ale v tomto prípade sa pohne o dve na kráľovskom alebo na dámskom krídle.

1

V tomto príklade z otvorenia sicílskej obrany došlo k momentu, kde biely najradšej robí rošádu na dámskom krídle (dlhú rošádu) a čierny na kráľovskom (krátku rošádu).

2

Kráľ sa teda výnimočne v tomto prípade pohol o dve políčka, a zároveň sa vymenil s vežou. Podmienkou však je, že rošáda musí byť pre kráľa aj vežu úplne prvý ťah v partii a takúto mágiu je možné zahrať len raz.

Načo je vlastne dobrá rošáda? Je to jednoduché – chránime našu najdôležitejšiu figúrku a ustupujeme ňou z hlavného deja v centre šachovnice. Tým je pre súpera ťažšie na nás zaútočiť a ako bonus zapájame do hry vežu, ktorá smutne čaká v rohu od začiatku partie. 

Premena pešiaka

Čo sa stane s pešiakom, ktorý precestuje celú šachovnicu a skončí na poslednej rade? Bola by škoda, keby tam ostal len stáť alebo by bol donútený len tak odísť. Preto pešiak, ktorý sa úspešne dostane na poslednú radu - pre bieleho ôsmu, pre čierneho prvú, sa premení na akúkoľvek figúrku (okrem kráľa, ten je vždy len jeden:) )

3

Pešiaci sú pripravení postúpiť na poslednú radu a zázračne sa premeniť na silnejšiu figúrku. Na akú ich ideme premeniť?

4

Je to vždy len na nás, môžeme si postaviť akúkoľvek figúrku, ktorá sa nám práve hodí do partie. Najčastejšie je stavaná dáma, pretože je najsilnejšou figúrkou na šachovnici.

En passant alebo „branie mimochodom“

Tento špeciálny ťah je azda najzaujímavejší. Slovo „en passant“ pochádza z francúzštiny, čo môžeme preložiť ako „branie mimochodom“. Branie mimochodom funguje len pri pešiakoch, ktorí už urobili iný špeciálny ťah – pohyb o 2 políčka z druhej alebo siedmej rady. Ukážme si to na príklade:

5

V tejto koncovke sa biely rozhodne potiahnuť svojim pešiakom z e2 na e4, o 2 políčka.

6

Jedine teraz má čierny možnosť zobrať tohto pešiaka – zahrať fxe3.

7

Je to taký zázrak, akoby sa ten pešiak z e2 neposunul o dve políčka, ale len o jedno - na e3. Tiež by čierny pešiak vyhodil tohto pešiaka a pozícia by vyzerala úplne rovnako, ako na obrázku vyššie.

Aby tento fascinujúci ťah bol možný, musí sa súperov pešiak pohnúť o dve políčka naraz zo štartovacej rady, náš pešiak sa musí nachádzať na piatej (ak sme biely) alebo na štvrtej (ak sme čierny) rade. En passant musí byť potiahnutý hneď, ako náš súper potiahne pešiakom o dve políčka, pretože na ďalší ťah už stráca platnosť.

Viac takýchto zaujímavostí sa dočítate napríklad v šachových knižkách alebo doporučujeme pozrieť aj šikovné šachy vhodné pre deti.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.