Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Ako hrať online šach

Ako sa zlepšiť v šachu na internete?

Šach sa v dnešnej dobe výrazne presunul do online prostredia, kde veľké množstvo ľudí baví hrať najčastejšie rapid, blitz, či bullet partie. Prinášame vám 5 tipov, ako hrať online šach lepšie.

Zlepšujte sa v taktike

V blitz alebo dokonca bullet partiách, kde sa ťahá veľmi rýchlo, je dôležité spozorovať taktickú kombináciu, keď sa na šachovnici objaví. Je preto dôležité trénovať šachové diagramy a učiť sa rýchlo nájsť to najlepšie riešenie.

Analyzujte partie

Najlepšie sa učíme zo svojich chýb, a preto je kľúčové po odohraní partie sa na ňu aspoň na chvíľu „mrknúť“. Najviac sa naučíme z prehier, ale aj pri analýze vašej vyhratej partie môžete zistiť, že sa dalo vyhrať oveľa skôr.

lichess analyza-min

Šetrite čas v otvoreniach

Mnoho z nás pozná prvé ťahy naspamäť – nemusíme nad nimi nijak uvažovať. Čím skôr tieto ťahy potiahnete, tým viac času ušetríte pre dôležitejšie okamihy v hre. Snažte sa preto zlepšovať sa aj v otvoreniach a čo najrýchlejšie ťahať to, čo už máte vopred naučené.

„Predťahujte“

Platformy ako chess.com a lichess.org umožňujú svojim používateľom tzv. pre-move, teda predťah. Ak viete, že vám súper pravdepodobne vymení figúrku alebo viete, aký ďalší ťah chcete zahrať, jednoducho ho potiahnite, kým je súper na ťahu.

Lichess_homepage-min

Sledujte šachových streamerov

Veľa top hráčov alebo hráčok, ako je napríklad veľmajster Hikaru Nakamura, hrávajú šach na internete, počas čoho komentujú a vysvetľujú svoje ťahy. Sledovaním ich partií a ich analýz sa taktiež môžete veľa naučiť a zároveň aj zabaviť.

zo36uu1qry261-min

Tip na záver

Príjemným pomocníkom na prepojenie online sveta šachu a offline sveta je šachový počítač Pegasus. Šachovnicu si jednoducho spárujete cez bluetooth s mobilnou šachovou aplikáciou a v reálnom čase hráte na normálnej šachovnici online šach. Nájdete ju samozrejme aj v šachovom obchode e4e5.

5836-5

Pozrieť šachový počítač Pegasus

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.