Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Základné princípy v strednej hre

Základné princípy v strednej hre

Dodržiavanie princípov v otvoreniach je nevyhnutné pre úspech v šachovej partii, ale rovnako dôležité je aj dodržiavanie pravidiel v strednej hre. V tomto blogu vám priblížime 6 princípov, pomocou ktorých vylepšíte svoju strednú hru.

Kontrolujte centrum

Či je to otvorenie, stredná hra alebo koncovka, centrum je a bude vždy kľúčové pre úspech. Väčšinou ten, kto kontroluje centrum, má prevahu na celej šachovnici.

Vývinom všetkých figúrok spojte veže

Už v otvorení je dôležité snažiť sa smerom do centra vyvíjať figúrky. Ideálne je rýchlo urobiť rošádu, vyvinúť všetky figúrky, a tým spojiť veže. Ľahké figúrky (jazdcov a strelcov) chceme vyvíjať aktívne smerom do centra a ťažkým figúrkam – vežiam sa snažíme otvárať stĺpce.

Hľadajte aktívne políčka pre svoje figúrky

Všetky figúrky túžia po aktívnych políčkach, na ktorých môžu čo najviac pomôcť ostatným figúrkam. Vždy keď nevieme, čo ťahať, snažíme sa vylepšiť figúrku, ktorá hrá najhoršie.

Neoslabujte kráľa

To, že je rošáda veľmi dôležitá v otvorení sme sa už naučili v predchádzajúcom blogu. V strednej hre však treba dávať pozor na to, aby sme si zbytočne neoslabili kráľa tým, že budeme ťahať pešiakmi pred ním. Ak kráľa nemôžu chrániť figúrky, mali by ho chrániť pešiaci.

1_3

Pešiaci perfektne chránia bieleho kráľa a akonáhle nimi začneme hýbať, bude pre čierneho jednoduchšie na nás zaútočiť.

Vymieňajte figúrky len keď to vyhovuje vám, nie súperovi

Nie každá výmena je dobrá, a preto by sme sa vždy pred výmenou pešiaka alebo figúry mali uistiť, že výmena vyhovuje nám, a nie súperovi. To, či sa oplatí vymeniť alebo nie určuje aj druh pozície – preto je vhodné študovať veľa partií silných hráčov, kde sa dá naučiť, kedy a ako vymieňať figúrky. Dajme si jednoduchý príklad.

2_1

Bieleho skvelý jazdec na f5, ktorý kontroluje viacero políčok v tábore čierneho, určite nechce byť vymenený za zlého a neaktívneho strelca na e7. Táto výmena by veľmi potešila čierneho, a preto si biely radšej skvelého jazdca na šachovnici nechá.

Pozor na slabiny

Pod slovom slabina rozumieme väčšinou slabého pešiaka, ktorý nemôže byť krytý druhým pešiakom. Niekedy je slabinou aj zatáraná figúrka, ktorú je ťažko chrániť. Takýmto slabinám sa snažíme vyhnúť a naopak, snažíme sa ich vytvoriť súperovi.

3_1

V tejto ukážke si biely vytvoril príliš veľa slabín, ktoré teraz nebude stíhať brániť. Presne tomuto je potrebné sa v stredne hre vyhnúť, aby sme súperovi neuľahčili koncovku.

 

Pre viac zaujímavostí o strednej hre pozrite šachové knižky.

Autorka: Stella Sáňková, ženská FIDE majsterka v šachu


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašimi priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.