Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Blog nadšeného šachistu, Strana 6

Ako dať šach mat na 2 ťahy

Ako najrýchlejšie vyhrať v šachu?

Otázka, s ktorou sa stretávame veľmi často. Poďme túto otázku rozlúsknuť raz a navždy!

Mat bláznov

Najkratší šach-mat je možné dať súperovi už druhým ťahom. Dôležité je si uvedomiť, že jeden ťah = potiahnutie bielou a potiahnutie čiernou figúrkou.

Paradoxne, najrýchlejšie v šachovej partii vie vyhrať čierny. Tento mat sa nazýva tiež aj "mat bláznov". Vzniká po hrubej chybe bieleho, a to hneď na začiatku partie.

Poďme sa spolu pozrieť na šachovú partiu, v ktorej sa mat bláznov môže vyskytnúť.

1

Biely zahájil partiu pešiakom na pole f4. Na tomto nie je nič zlé. Biely sa snaží bojovať o centrum šachovnice.

2

Čierny odpovedá ťahom kráľovským pešiakom na e6. Rád by tiež bojoval o centrum šachovnice, no ak by zahájil svoj postup o dve polia, biely by ho mohol hneď vyhodiť.

3

G4?? Pozor, nejde o preklep. V šachu označenie ťahu dvomi otáznikmi znamená hrubú chybu. A tej sa v tejto chvíli dopúšťa biely. Vyráža do imaginárneho útoku svojím druhým pešiakom.

4_1

A v tomto momente vchádza na scénu čierneho dáma, ktorá sa vyrúti na pole h4. Šachuje bieleho kráľa, pričom ten je proti šachu bezmocný. Dámu nemôže žiadnou figúrou vyhodiť, do jej paľby nevie predložiť nikoho z poddaných a sám nemá dostatok priestoru, aby zo šachu ustúpil.

Šach-mat. Partia končí, pričom poriadne ani nezačala.

Šustermat

Už ste niekedy počuli o šustermate? Ide o pomerne rýchly mat, pre zmenu bielymi figúrami. S týmto typom matového útoku sa pravidelne stretneme hlavne medzi začiatočníkmi. Tí, ktorí tento mat poznajú, zbierajú skalpy svojich nepozorných súperov.

5

Biely zahajuje partiu kráľovským pešiakom na pole e4 a obsadzuje centrum šachovnice.

6

Čierny odpovedá rovnakou mincou a pozícia je v rovnováhe.

7

Bieleho prudký výpad dámou na pole h5 vystraší nejedného šachistu. Dáma zaútočila na centrálneho pešiaka, ktorého sa chystá vyhodiť a dokonca by dala i šach čiernemu kráľovi. Nenápadne však poškuľuje i po inom cieli a tým je pešiak na poli f7, brániaci kráľa.

8

Čierny privádza jazdca do obrany centrálneho pešiaka e5 a na prvý pohľad berie bielemu vietor z plachiet.

9

Biely vyslal strelca na pole c4 a tým opäť zaútočil na pešiaka f7, brániaceho čierneho kráľa.

10

Čiernemu dochádza trpezlivosť a vysúva jazdca na pole f6 aby odohnal bieleho dámu a vyriešil vznikajúce komplikácie na šachovnici. 

11

Bum! A na toto presne biely čakal. Jeho dáma vyhadzuje bezradného pešiaka na poli f7 a čiernemu kráľovi zasadzuje doslova bozk smrti. Z diaľky krytá strelcom nemôže byť kráľom ani inou figúrou vyhodená a čierny kráľ nemá žiadny priestor, kam by sa schoval. Čierny vyvesuje bielu zástavu a partia končí, ako po peknej spolupráci dvoch hokejových útočníkov v presilovke, ktorí dávajú víťazný gól. 

Ak sa vám táto ukážka páčia, budeme vďační za jej zdieľanie. A pokiaľ by ste chceli vidieť viac rýchlych, útočných partií, určite by som vám doporučil knižku Šachové miniatúrky.

 

Autor: Michal Vrba, spolumajiteľ Šachového obchodu a šachový tréner detí a mládeže


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Každý jeden originál

Šaty Dámsky gambit

To sú krásne dámske šaty ručne ušité krajčírkou z látok vyrobených na Slovensku a opatrených certifikátom kvality. Ich návrh vzišiel priamo z iniciatívy Šachového obchodu a zrodil sa v oddelení MERCH.

Naším zámerom a nápadom bolo priniesť vám jedinečné šaty, v ktorých aj šachová duša uvidí eleganciu a jedinečnosť. Jednoducho, každý kus je originál. 

DSC_9658

Pozrieť šaty Dámsky gambit v Šachovom obchode

Dnes si teda dovolíme povedať, že pre vás, priatelia, máme produkt, ktorý nám je srdcu blízky. Šaty, v ktorých, veríme, že žiadna dáma nedostane mat. 

DSC_9680

Šaty Dámsky gambit sú vyrobené v bielom a čiernom prevedení, v rôznych veľkostiach, aby každej slečne či dáme sadli ako uliate.

DSC_9660

Jemný šachový prvok ukrýva pohodlné vrecko a odkaz na šachovú tematiku dopĺňa aj pešiaková nášivka v spodnej časti. Pozrieť šaty Dámsky gambit v Šachovom obchode

Víziou MERCHu v Šachovom obchode je prinášať vám jedinečné zážitky, ktoré sú nielen kvalitné a vyrobené lokálnymi remeselníkmi, ale dokážu aj potešiť nejedno šachové srdce. Šaty Dámsky gambit síce nie sú z jahodovej peny, ale zato môžu byť vaše.

Autor: Vaša Niki 

Za spoluprácu zo srdca ĎAKUJEME❤️ modelke Miške @fashion.and.love.by.misha / Blog Módny tucet a Diverso café ☕️

Šach pre deti. Ako na to, keď chceme skúsiť hrať šachy?

Prejavilo vaše dieťa záujem o šachy? Rozmýšľate, ako ho prihlásiť do šachového krúžku v škole? Alebo je lepšie ísť rovno do šachového klubu? A ako viem svojmu dieťaťu v rozvoji pomôcť? 

To sú presne otázky, s ktorými sa opakovane stretáva množstvo rodičov. Ako ich vidíme z pohľadu šachového trénera? 

Deti sa pri šachu naučia trpezlivosti, predvídavosti, naučia sa vyhrávať, ale aj prehrávať a sami sa vysporiadať s týmito náročnými emóciami. Naučia sa niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Pri šachu stretnú množstvo zaujímavých ľudí, ale hlavne šach ešte nikomu neublížil a ani sa pri ňom nikto nezranil. Ak si teda odmyslíme rôzne vtipy o šachistoch. 

Prostredníctvom šachu sa deti dokážu naučiť a natrénovať množstvo softskillových zručností. O tom, aké majú šachy benefity na rozvoj detí, vyšlo mnoho štúdií a článkov, no dnes si povieme aspoň pár praktických rád. 

Keď začíname, je dôležité…

Pokiaľ je vaše dieťa vo veku 5 – 7 rokov a šach ho zaujal napríklad na dovolenke alebo na výlete u starých rodičov, a chcelo by ho skúsiť hrať, veľmi dobrou prvou voľbou je šachový krúžok v škole alebo v centre voľného času. 

V tomto veku je dôležité ako zo strany rodiča, tak aj trénera podporovať v ďeťoch radosť z hry a ich záujem viac ako pozerať na športové výsledky. Určite tomu pomôže ak budete mať doma jednoduchú, ale kvalitnú šachovú súpravu, na ktorej sa dá hrať aj trénovať.

Pozrieť šachovú súpravu DGT

52-9_1

Deti v tomto veku ešte nevedia veľmi čítať, no vedia veľmi dobre pracovať s obrázkami. Práve k tomu sa hodí napríklad knižka, do ktorej si deti môžu priamo kresliť a získať tak pre ne prirodzeným spôsobom veľmi pevné šachové základy. Doplnkom je tiež Šachová cvičebnice 1 a 2, v ktorej stačí malá pomoc dospeláka alebo staršieho súrodenca s prečítaním jednoduchého zadania, a deti sa s úlohami vedia vysporiadať sami - kreslením alebo hovoreným slovom.

Pozrieť knižku Malé predstavenie šachových kúziel

 1572-9

Chcem to skúsiť, lebo…

Ak sú vaše deti vo veku 8-11 rokov a prídu za vami s tým, že by chceli hrať šach, určite sa netreba zľaknúť. Veľmi častým motívom bývajú spolužiaci či kamaráti, ktorí chodia na šach a vaše deti by chceli s nimi zdieľať podobné radosti. 

Takisto je veľmi bežné, že sa prejaví faktor prirodzenej súťaživosti. Stačia obyčajné školské majstrovstvá alebo “prestávkový” turnaj, o ktorom ako rodičia ani nemusíme tušiť, a vaše deti sa chcú jednoducho zlepšovať. Cieľom môže byť aj obyčajná výhra nad starším spolužiakom. 

Čo v takom prípade? Rozhodne by sme takisto odporúčali školský šachový krúžok alebo miestne centrum voľného času. Je dobré spojiť sa so školou a vyskúšať si rôzne školské šachové turnaje či majstrovstvá, ktoré sa zvyknú organizovať na úrovni školy, kraja alebo republiky. 

Tu je potrebné k nadšeniu pristúpiť už z iného uhla pohľadu. Šachová súprava v domácnosti je nevyhnutnou súčasťou a úplne postačuje ako v prvom prípade. Na zváženie stojí menšia magnetická súprava, ktorá je šikovná na cestovanie autobusom či školské výlety autobusom alebo vlakom. 

Deti už vedia samostatne a s porozumením čítať a vytvárajú si svoje vzory, upevňujú základy. Práve v tomto duchu by som rozhodne siahol po knižkách, ktoré jednak spĺňajú vyššie spomenuté atribúty a zároveň sú pomerne “ľahko” čitateľné aj pre deti.

Pozrieť knižky: Slovníček začínajíciho šachisty, Šachové základy, Učebnice šachu, Učíme sa od majstrov

1964-12

3284-1

193-7

1770-11

Je to asi vážne, kto tým deťom má rozumieť?

Puberta je krásne obdobie života a šport, ktorému sa venujeme si nevyberá, je tu s nami. Ak za nami príde tínedžer, že by chcel hrať šachy, je to určite pre vás ako rodičov skvelá správa. Nenarážame teraz iba na bezpečné prostredie, ktoré šachová komunita vytvára, ale tiež na možnosť trénovať si aj svoju hlavu. A to v tom najlepšom zmysle. V dávnych časoch sa hovorievalo, že “šach je gymanstikou mysle” a s týmto výrokom nemožno nesúhlasiť. 

Pri mládežníkoch nad 12 rokov by som neváhal osloviť najbližší šachový klub. Tu už nie je dôvod sa “oťukávať”, ale skočiť do toho priamo. V šachovom klube máte istotu, že sa dostanete rýchlo nielen k súťažnému šachu, či už jednotlivcov alebo družstiev, ale tiež, že sa vám bude venovať šachista-tréner, ktorý dokáže deti už pomerne rýchlo zasvätiť do veľkého “šachového sveta”. 

K šachovej súprave, ktorú zrejme už doma budete v tomto čase mať, sú rozhodne vhodné šachové hodiny. Tie sa dajú využiť nielen na samotné hranie, ale aj na tréning zručností (napríklad dať mat vežou do časového limitu 1 min.), ako aj individuálny tréning simulujúci zápasovú partiu (hľadanie šachových kombinácií v časovom limite). 

Pozrieť šachové hodiny

46-3

K samotnému tréningu a zlepšovaniu je v tomto čase už naozaj množstvo možností, literatúry, online kurzov a podobne. Čo však považujem za "šachovú bibliu" sú knižky na tému taktiky a stratégie. Napríklad tieto dve by nemali chýbať v knižnici v žiadnom prípade a čokoľvek navyše je samozrejme plus a vkusom samotnej chute dieťaťa, aké zákutia tejto hry bude chcieť v budúcnosti odhaľovať.

Pozrieť knižky: Základy taktiky, Základy stratégie

172-7

175-7

Želám vám úspešný tréning a radosť z hry!

Autor: Michal Vrba, šachový tréner Bratislavskej šachovej akadémie a zakladateľ Šachového obchodu

Ako vybrať ideálne šachy?

AKO VYBRAŤ IDEÁLNE ŠACHY? 

S touto otázkou sa stretávame pravidelne každý deň. Hľadáte šachy ako darček pre dieťa, vnuka či vnučku? Chceli by ste potešiť známeho originálnym a hodnotným darčekom? Alebo ste práve začali hrávať šachy, napríklad online, a hodili by sa mať šachy aj doma? 

Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Šachy ako darček

V tejto kategórii sú jednoznačným favoritom "kazetové" šachy. Ich veľkou výhodou je skladnosť. Figúrky sú uložené priamo v zloženej šachovnici a tak je možnosť ju odložiť do knižnice bez toho, aby výrazným spôsobom zaberala miesto. Druhou výhodou je aj zaujímavé spracovanie figúrok. 

Pozrieť drevené kazetové šachy

 

Hrajte šachy ako profesionál

Začali ste hrávať šach s kamarátmi? Obľúbili ste si šachovú online aplikáciu a občas by ste si radi niečo "natrénovali"? Alebo by ste si so svojím obchodným partnerom pred partičkou golfu dali ešte jednu partičku šachu? V tomto prípade je voľba jednoznačná. Veľkosť je otázkou vkusu. Súťažná veľkosť figúrok a šachovnice, kvalitné spracovanie z dreva a dizajn, ktorý povie za vás, že patríte k profíkom.  

Pozrieť profesionálne šachy


Šachy na cesty

Predstavte si cestu vlakom alebo autobusom. Deti idú na tábor, do školy v prírode. Cestujete s partiou za dobrodružstvami? Cestovné šachy nájdete aj vo veľkosti mobilu. Magnetické kedykoľvek zavriete, a v partii pokračujte hneď ako stihnete horský prípoj alebo po dobrom občerstvení v lokálnom podniku. A čo taká dovolenka pri mori?

Cesta autom, deti na zadných sedadlách si podávajú šachovnicu a vy máte istotu, že figúrky istené magnetom zostanú presne tam, kde ich deti položia. Plážový oddych pri vychladenom nápoji, pod slnečníkom čítate konečne v pokoji svoju šachovú knižku a prehrávate partie slávnych majstrov. Máte tú pohodu aj vy pred očami?

Pozrieť magnetické šachy

 

Dôslednosť je známkou úspešných

Vybrali ste šachy, ktoré budú slúžiť veľa rokov. Sú dve veci, ktoré neodmysliteľne patria k šachom. A je jedno, o akom type šachov hovoríme. Šachová partia by stratila náboj a svoje čaro, keby sa nehrala s limitovaným časom. Práve na to slúžia šachové hodiny. Časy analógových hodín sú nenávratne preč, napriek tomu si k nim stále nájdu cestu nielen ortodoxní fanúšikovia.

Digitálne šachové hodiny vždy presne nastavíte, odčítajú presný čas a dokážu pridávať bonusový čas za vykonaný ťah. Pamätajú si vaše predvolené časy a v prípade vypršania času vás signalizácia upozorní zvukom alebo vizuálne.

Nastavte sebe aj svojmu súperovi 5 minút na partiu (zahrajte blitzky, ako s obľubou nazývajú takúto hru šachisti), odštartujte partiu a zažite ten pocit, keď sa 5:00 zrazu zmení na 4:59 a čas sa začne nezadržateľne míňať a vy hľadáte plány, obranu, útok...

Pozrieť šachové hodiny


V šachovej partii už v 40. ťahu môže vzniknúť viac pozícií ako je atómov vo vesmíre. V takej spleti možností je jednoduché sa stratiť. Sprievodcom na tejto ceste, bedekerom či kompasom, aby človek stále vedel, ktorou cestou ide, je šachová knižka. Tých je obrovské množstvo. A v každom dobrom šachovom obchode vám budú vedieť poradiť. Neváhajte sa pýtať.

Pozrieť šachové knihy


Autor: Michal Vrba, predajca Šachového obchodu, šachový tréner a klubový hráč, predseda Bratislavskej šachovej akadémie

Osem stretnutí s Michalom Taľom

Ján Plachetka (* 18. február 1945) je prvým slovenským šachovým veľmajstrom. Tento titul mu FIDE udelila v roku 1978 na základe splnených vm-noriem za 1.-2. miesto v Polanici-Zdrój 1975, 1. miesto vo Vinkovci 1977 a 2. miesto v Odžaci 1978. Krátko po získaní titulu formálne obhájil normy IGM víťazstvami v Trnave 1979, Sofii 1979 a delil sa o 1.-2. miesto na Tatranskom pohári v Starom Smokovci.

V tomto období pravdepodobne kulminovala jeho športová forma, ale aj potom dosiahol niekoľko pozoruhodných výsledkov. Obsadil čisté alebo delené miesto na vyše 25 medzinárodných turnajoch. Z majstrovstiev Československa má jednu striebornú a dve bronzové medaily a bol majstrom Slovenska v rokoch 1975 a 1993.

Vrcholom jeho šachovej kariéry je strieborná medaila Československa na 25. šachovej olympiáde v Luzerne v roku 1982, keď významne prispel k historickému úspechu vynikajúcim výsledkom 6 z 8. Na olympiádach ako hráč reprezentoval Československo päťkrát a Slovensko dvakrát. Sedemkrát viedol slovenskú reprezentáciu mužov alebo žien ako tréner a kapitán družstva. Túto funkciu vykonával aj na viacerých majstrovstvách Európy a jeho najväčším trénerským úspechom boli zlaté medaily slovenských žien na ME v Batumi 1999.

Ján Plachetka je spoluautorom úspešnej publikácie o šachových olympiádach a v týchto dňoch mu vychádza nová knižka  Osem stretnutí s Michalom Taľom. 

DSC_3934

Keď zaznie meno ôsmeho majstra sveta v šachu, Michaila Taľa, aká prvá myšlienka ti napadne?

Asi spomienka na pamätnú rozhlasovú simultánku na prelome rokov 1960-6, ktorej som venoval jednu celú kapitolu, a ktorá s malými úpravami bola publikovaná v Čs. šachu 6/2020 vrátane tej krkolomnej partie. Taký skúšobný balónik, či sa také niečo bude čitateľom páčiť. Pripúšťam, že moje prvé stretnutie s majstrom sveta malo významný, ak nie rozhodujúci vplyv na neskoršie rozhodnutie spojiť svoj život so šachom.   

Čo bolo inšpiráciou k napísaniu knižky Osem stretnutí s Michailom Taľom?

Tých inšpirácií bolo hneď niekoľko. Začalo sa to pred mnohými rokmi, keď ma viacerí priatelia a dobrí známi nabádali, aby som začal písať memoáre, prípadne vydal zbierku svojich najlepších partií a podobne. Nebral som to v negatívnom kontexte, sám som veľmi dobre cítil, že s pribúdajúcim vekom nie je možné udržiavať vysokú športovú výkonnosť a naozaj je čas niečo po sebe zanechať.

Nechcel som však písať pamäti a už vôbec nie vlastný šachový životopis. Vtedy mi napadlo niečo lepšie, namiesto vlastnej osoby som sa rozhodol obsadiť do role hlavného protagonistu šachovú osobnosť, ktorej fantastická tvorba stále priťahuje milovníkov šachu. Voľba bola jednoznačná, veď po tej slávnej simultánke som sa s Taľom stretol ešte sedemkrát, z toho trikrát priamo na šachovnici a výsledkom boli tvrdo vybojované remízy, takmer v boji do holých kráľov. Čitatelia sa môžu o tom presvedčiť sami.

Posledná inšpirácia prišla dosť paradoxne "vďaka" tragickému obdobiu vírusovej pandémie, keď okolo nás umierali ľudia prevažne vyššieho veku a spoločenské aktivity vrátane šachu boli výrazne obmedzené. Napadlo mi, že ani ja by som to nemusel prežiť a rozhodol som sa dokončiť prácu, ktorú som kedysi dávno začal a z viacerých dôvodov potom prerušil. Dal som prečítať pár úryvkov svojim priateľom a oni ma presvedčili, že má význam pokračovať. 

Aká bola cesta vzniku knižky, keď bolo rozhodnuté, že bude napísaná? Boli aj ďalší ľudia, ktorí napomohli jej vzniku?

Prvú otázku som vlastne zodpovedal v predchádzajúcej odpovedi. Druhá odpoveď bude o niečo rozsiahlejšia. Pri odborných komentároch k partiám mi poskytli cenné konzultácie moji kolegovia veľmajstri Jan Smejkal, Igor Štohl a najmä David Navara, ktorý významne prispel ku korektnosti niektorých analýz.

Gramatickú stránku kontrolovala odborná korektorka Mária Štefánková a na niekoľko štylistických detailov ma upozornil Ivan Novák. Vďaka patrí pani Hane Modrovej za súhlas s uverejnením fotografií z diel vydaných nakladateľstvom Šachinfo i šachovému historikovi Janovi Kalendovskému za poskytnutie vzácnych materiálov z jeho osobného archívu.

Mojím kľúčovým spolupracovníkom bol môj syn Tomáš, prvotriedny odborník na počítačovú grafiku, ktorý svojho času bol sám silným šachistom a aj preto s porozumením zabezpečoval grafickú úpravu diela - od šachových diagramov až po kvalitu dobových fotografií a ich rozmiestnenie. Kniha je teraz v poslednej fáze výroby a sám som ju ešte nevidel, ale ak sa dizajn naozaj vydarí (a verím, že áno), tak to bude predovšetkým Tomášova zásluha.

Vydanie knihy som zveril bývalej kolegyni z československej reprezentácie veľmajsterke Eliške Richtrovej (niektorí skôr narodení ju poznajú pod pôvodným priezviskom Klímová), ktorá má knižné nakladateľstvo v Českých Budějoviciach a okrem iného nedávno vydala úspešnú originálnu knižku Janka Markoša "Pod hladinou". Myslím, že to bola dobrá voľba, lebo Eliška disponuje kádrom kvalitných spolupracovníkov a napríklad pani Jaroslava Kučerová obohatila našu prácu množstvom vhodných a vtipných ilustrácií. 

Akým spôsobom je knižka napísaná a na čo sa môže čitateľ tešiť?

Knižka je chronologicky štruktúrovaná podľa udalostí, kedy sme sa s Michailom Taľom osobne stretli a prípadne spolu hrali. Pre šachistov sú zrejme podstatné partie, ale knihu môžu pokojne čítať i nešachisti, ktorí tie partie jednoducho vynechajú a aj tak nájdu dostatok sprievodného textu s množstvom zaujímavých zábavných epizód.

Rád by som zdôraznil, že všetky fakty vrátane partií sú autentické tak, ako ich mám uchované vo svojej nedokonalej, ale stále pomerne živej pamäti. Jedinou výnimkou je kapitola o Taľovej šachovej kariére, tam som musel čerpať z iných zdrojov. Nebudem čitateľa navádzať na čo sa má tešiť, radšej odporúčam si knižku prečítať. 

Bolo by ešte niečo, čo by si s odstupom času do knižky ešte doplnil?

Určite by sa stále čosi našlo. Verte mi, keď som to v záujme korekcií po sebe čítal najmenej 10-krát, vždy som našiel nejakú chybičku či opravil pôvodnú formuláciu, ale to je asi osud každej knihy. Raz si musíte povedať dosť a uzavrieť to, lebo inak by sa to neskončilo nikdy. 

Michal Taľ patril nepochybne k jedným z najvýraznejších osobností šachového sveta. S ktorými ďalšími svetovými šachistami si sa mal možnosť stretnúť či už za šachovnicou alebo mimo nej? Ktoré stretnutia ti najviac utkveli v pamäti?

S majstrami sveta som toho veľa nenahral, okrem Taľa som hral so Smyslovom, Spasským a Anandom, ale on bol vtedy ešte veľmi mladý. Priznám sa, že som nikdy nevedel zahrať na Korčného, prehral som s ním všetky štyri partie, aj keď som mával celkom dobré pozície. Nech mi je nesmelým ospravedlnením, že som mal vždy čierne figúrky. S Karpovom sa poznáme od olympiády v Nice 1974 a dodnes máme priateľský vzťah, naposledy sme sa stretli nedávno v Bratislave. 

V minulosti si viedol reprezentačné družstvo Slovenska, venoval si sa mládeži (asi najznámejšia zverenkyňa bola ženská veľmajsterka Regina Theissl Pokorná). Akú radu by si dal mladým šachistom, ktorí by možno tiež raz chceli dosiahnuť k najvyšším šachovým métam, o ktorej si presvedčený, že platila v časoch Michaila Taľa a platí aj dnes?

Vzhľadom na to, že dnešný šach sa od tých čias veľmi zmenil, obávam sa, že univerzálny recept nepoznám ani ja, ani nik iný.  Namiesto toho si poslúžim citátmi.

Raz som čítal zaujímavú filozofickú radu ľuďom, ktorí majú o sebe prehnane vysokú mienku: "Treba milovať šach v sebe a nie naopak". A obecne stále platí dnes už zabudnuté leninské heslo: "Učiť sa, učiť sa, učiť sa!" 

Ďakujeme za rozhovor pre Šachový obchod, s Jánom Plachetkom sa zhováral Michal Vrba.

V Trnave 2.8.2021, Ján Plachetka

Objednať knižku Osem stretnutí s Michailom Taľom

t_1

Česká klubovka v umení

Šach a umenie patria k sebe

Príbeh sady šachových figúrok Českej klubovky sa už detailne zrejme nepodarí vyrozprávať. Vieme, že sa začal návrhom umelca Bohuslava Schnircha. Jeho pôvodný návrh bol časom zmenený do rôznych podôb. Najznámejším sa tieto figúrky stali pravdepodobne pri veľkovýrobe v drevospracujúcich závodoch Frýdlant v Čechách.

Sám som na tejto verzii vyrástol a predpokladám, že rovnako i mnohí ďalší šachisti v Československu.
Koniec výroby v závodoch znamenal aj koniec výroby Českej klubovky tak, ako sme ju poznali. Málokto by však predpokladal, aké zaujímavé pokračovanie bude tento príbeh mať.

Podľa dostupných informácií šachista Karel Mokrý oslovil dvoch stolárov - bratov v Prostějove, či by vedeli vyrobiť šachové figúrky podľa predlohy ešte zo závodu vo Frýdlante. Tá pôvodná súprava, podľa ktorej vyrezali prvú Českú klubovku, existuje dodnes. A tu sa začína nový, nemenej zaujímavý príbeh šachovej súpravy Česká klubovka.

Vraciame sa v čase o 20 rokov späť, do dielne bratov Leopolda a Zdeňka Novotných. Bratia Novotní, obaja zruční remeselníci so skúsenosťami z fabriky v Prostějove, sa tejto výzvy ujali celým svojím srdcom. Splnili nielen pôvodnú “objednávku”, no stali sa aj jedinými výrobcami týchto figúrok v Českej republike.

SO_047    SO_049

Ich majstrovstvo je poznať na každej figúrke, na každom jej centimetri. Klubovke dodali nádherný "finish", upravili tvary a aj najzložitejšia
figúrka – jazdec - sa opäť stala celodrevenou a ručne vyrezávanou.

Prvé stretnutie v drevárskej dielni okúzli každého. Uprataný neporiadok, vôňa farby dosychajúcej na kráľoch a dámach a úsmev na tvári dvoch majstrov. Pre dospelého človeka je to ako vstup do rozprávky. Miesto, na ktorom sa rodí z kúska neopracovaného dreva umelecké dielo, musí všetky deti iba utvrdiť, že rozprávky sú skutočné.

Svoje sny máme každý. Ani Leopold a Zdeňek nie sú výnimkou. Pri jednom zo spoločných popoludňajších rozhovorov sa zdôverili s jedným zo svojích snov. O obyčajnom kalendári. 

Rozhodli sme sa, že im v Šachovom obchode tento sen splníme. Pre túto dôležitú a kreatívnu prácu sme sa rozhodli osloviť ilustrátora Michala Nagya, ktorý navrhol a nakreslil 12 nádherných ilustrácii, ktoré zobrazujú figúrky Českej klubovky v rôznych – aj humorných - situáciách. Kresba uhlíkom na papier veľmi dobre spája umelecký a čierno-biely šachový svet. Z grafík tak vznikol kalendár, ktorý sme venovali bratom Novotným a ich životnému dielu – šachovej súprave Českej klubovky.

 1621285590398_1

Teraz aj vy môžete mať kúsok z príbehu figúriek, na ktorých vyrástli generácie šachistov v Československu. Rozhodli sme sa jednotlivé ilustrácie vydať v limitovanej edícii. Vďaka tomu môže aj vaša obľúbená figúrka visieť u vás v obývačke, kancelárii či klubovni ako umelecké dielo, ktorým nespochybniteľne je. Grafiky vydávame v limitovanom počte 20 kusov, vytlačené na umeleckom papieri Munken, sú číslované a podpísané autorom.

Dielo sa podarilo a za Šachový obchod želám Leopoldovi a Zdeňkovi ešte veľa síl a trpezlivosti, aby sme my šachisti mohli ešte dlhé roky obdivovať ich majstrovstvo.

Kúpiť grafiku Česká klubovka v umení

Šachové figúrky Česká klubovka originál

Autor: Michal Alexa, majiteľ Šachového obchodu

 

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.