Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Ako sa hrá šach I.

Ako správne "otočiť" šachovnicu?

Na začiatku hry si šachovnicu položíme tak, aby mal každý hráč v pravom dolnom rohu biely štvorec.

Správne postavenie šachových figúr

Figúrky sú následne poukladáme na prvý a druhý rad, resp. na siedmy a ôsmy rad. V druhom a siedmom rade stoja vždy pešiaci.

Veže idú do rohov, jazdci vedľa nich, nasledujú strelci a nakoniec dáma, ktorá vždy ide na svoju farbu (biela dáma na bielu, čierna dáma na čiernu).

Najčastejšou chybou býva práve opačné, resp. vymenené postavenie kráľa a dámy.

Ako sa hýbu šachové figúrky?

Ako ťahá jazdec

Jazdci sa pohybujú úplne iným spôsobom ako ostatné figúry - do písmena "L". Alebo by sme mohli povedať jedno políčko rovno a jedno šikmo. Jazdci sú taktiež jedinými figúrami, ktoré môžu preskakovať ako naše, tak aj súperove figúrky.

Ťah jazdcom je vo všeobecnosti najťažší, preto je dobré začať s učením práve s touto figúrkou.

Zaujímavosťou je, že jazdec z bieleho políčka dokáže vždy skočiť iba na čierne a naopak.

Ako ťahá strelec?

Strelec sa môže hýbať tak ďaleko, ako chce, ale len diagonálne. Každý strelec začína na jednej farbe a musí na tej farbe vždy ostať. Hovoríme im taktiež bieľopolný alebo čiernopoľný strelec.

Strelci dobre spolupracujú, pretože spoločne kryjú biele aj čierne polia.

Ako ťahá veža?

Veža sa môže pohybovať tak ďaleko ako chce, ale len dopredu, dozadu a do strán. Veže označujeme ako ako "ťažké" figúry a keď sa vzájomne kryjú, ich sila rastie.

Ako ťahá dáma?

Dáma je najsilnejšia figúrka hry. Môže sa posúvať v ľubovoľnom smere - dopredu, dozadu, do strán alebo diagonálne - tak ďaleko, pokiaľ jej nestojí v ceste iná figúrka. Súperove figúrky vyhadzuje a ostáva stáť na ich mieste.

Zjednodušene by sme mohli povedať, že dáma kombinuje pohyb strelca a veže.

Ako ťahá kráľ?

Kráľ je najdôležitejšia figúrka, ale je jedna z najslabších. Kráľ môže ísť len o jedno políčko do ktorejkoľvek strany. Kráľ sa nikdy nemôže posunúť do šachu (kde by mohol byť vyhodený).

Keď je kráľ napadnutý inou figúrou, nazýva sa to „šach“.

Ako ťahá pešiak?

Pešiaci sú nezvyčajní, pretože sa hýbu a berú rozdielnymi smermi: hýbu sa dopredu, ale berú diagonálne. Pešiaci sa môžu hýbať len o jedno políčko dopredu, okrem prvého ťahu, keď sa môžu posunúť o dve polia.

Pešiaci môžu brať len diagonálne (šikmo) dopredu. Nikdy sa nemôžu hýbať alebo brať iné figúry dozadu. Ak je priamo pred pešiakom iná figúra, nemôže sa pešiak ďalej hýbať ani tú figúru vyhodiť.

Šachové knižky pre začiatočníkov

Autor: Michal Vrba, šachový tréner

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.