Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Desať faktov, ktoré ste o šachu možno nevedeli I.

Šach patrí medzi najstaršie hry. Aj šachová hra prešla svojím vývojom. Upravovali sa pravidlá, ale počas dlhej histórie boli zaznamenané aj rôzne kuriozity. Vedeli ste napríklad, že:

  1. Počet možných jedinečných šachových partií je oveľa väčší ako počet elektrónov vo vesmíre. Počet elektrónov sa odhaduje na asi 10 ^ 79, zatiaľ čo počet jedinečných šachových partií je 10 ^ 120.
  2. Najdlhšia šachová partia, ktorá je teoreticky možná, je 5 949 ťahov.
  3. Najväčší počet ťahov, kým v partii nastalo zahratie rošády, bol zápas medzi Bobotsorom a Irkovom v roku 1966. Malá rošáda sa uskutočnila až v 46. ťahu, keď väčšina partií prechádza už do koncovky.

 DSC_7513

  1. Rošáda predstavuje ťah, keď hráč súčasne pohne kráľom a vežou. Až do roku 1561 sa tento ťah skutočne vykonával v postupnosti dvoch nezávislých ťahov. Hráč v prvom ťahu premiestnil kráľa a až následne v druhom ťahu vežu.
  2. Slovo „šach“ pochádza z perzskej frázy „Shah Mat“, čo znamená „kráľ je mŕtvy“.
  3. Ottó Bláthy (1860-1939) vytvoril najdlhšiu šachovú úlohu, ktorá sa dala vyriešiť až 290. ťahom!
  1. Na šachovom turnaji v Clevelande v roku 1973 polícia zatkla riaditeľa turnaja a skonfiškovala šachové súpravy na základe obvinenia, že nemal povolenie na hazardné hry (peňažné ceny pre víťazov) a držby herných zariadení (ďalej len "šachové súpravy“).
  2. Počet rôznych možností putovania jazdca po šachovnici je viac ako 122 miliónov.
  3. Najdlhšia oficiálna šachová partia trvala 269 ťahov (I. Nikolic - Arsovic, Belehrad 1989) a skončila sa remízou.
  4. Zo začiatočnej pozície existuje osem rôznych spôsobov ako dať šach-mat na dva ťahy a 355 rôznych spôsobov ako dať šach-mat na tri ťahy.

Obľúbené drevené šachy

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.