Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Blog nadšeného šachistu, Strana 5

Šachový obchod partnerom Tatrafestu

V roku 1952 sa začala písať história šachového turnaja Tatranský pohár. Vynímajúc roky 1961 a 1995, sa konal každoročne a v roku 2022 sa bude konať jeho už 68. ročník. Vďaka tomuto úctyhodnému veku je najstarším šachovým podujatím v kontinentálnej Európe.

Postupne sa vyvíjal, naberal na obľúbenosti a z lokálneho uzavretého turnaja sa časom stal najväčším medzinárodným turnajom na Slovensku. Doteraz patrí k najobľúbenejším slovenským šachovým turnajom.

Jedným z poslaní Šachového obchodu je práve podpora šachového života v európskom priestore a veríme, že aj toto spoločné partnerstvo dokáže priniesť šachistom a fanúšikom šachovej hry nové, pekné zážitky. 

1642244687458

Zľava Michal Vrba (spolumajiteľ Šachového obchodu) s Vladimírom Hrtkom (organizátorom Tatrafestu).

Najväčšiu zásluhu na rozvoji turnaja a udržaní tradície má dvojica Helena Majchráková a Gustav Šturc. Helena Majchráková bola riaditeľkou turnaja v rokoch 1952-1991. Po nej prevzal organizátorskú štafetu p. Gustav Šturc, ktorý bol riaditeľom turnaja až do roku 2014, pričom aj potom zostal členom organizačného tímu.

Tatranským šachovým festivalom bola vytvorená Sieň slávy, pričom jej členovia sú laureátmi Medaily sv. Terézie – patrónky šachu. Prvými členmi Siene slávy sa v roku 2021 stali práve pani Helena Majchráková (in memoriam) a Gustav Šturc.

Ak uvažujete nad príjemným prostredím, výbornou organizáciou a máte radi šachy, prihlásiť sa na Tatrafest 2022 je možné už teraz.

Tatrafest

Kalendár Česká klubovka

 

logo-tatrafest-1

DGT Pegasus. Šachový počítač pre online šach

Otestovali sme pre vás šachový počítač, ktorý podporuje online hranie šachu cez populárne šachové aplikácie ako chess.com a lichess.org. DGT Pegasus tak vypočul prosby šachových fanúšikov a nadšencov, ktorí hrávajú partie cez internet, no chýba im možnosť chytiť si figúrky do ruky.

Aké veci Pegasus zvláda a v čom je rozdiel oproti jeho staršiemu bratovi DGT Centaur?

Vo videu nižšie sme pre vás pripravili jeho test a praktickú ukážku hrania online šachu. Ak obľubujete hranie partií cez internet a radi by ste virtuálny svet prepojili s tým skutočným, DGT Pegasus je tou správnou voľbou. 

Kúpiť DGT Pegasus

Autor: Michal Vrba, spolumajiteľ Šachového obchodu

 

Budeme mať nového majstra sveta?

Budeme mať nového majstra sveta? 

Už o niekoľko dní sa začne najočakávanejšia šachová udalosť roka - zápas o titul majstra sveta medzi obhajcom titulu Nórom Magnusom Carlsenom a jeho vyzývateľom Rusom Janom Nepomňaščnym.

Poďme si spoločne zaveštiť: ostane geniálny Carlsen majstrom sveta, alebo ho Nepo (asi chápete, prečo je v šachovom svete známy najmä pod touto skratkou) z trónu zosadí a stane sa novým šampiónom?

Aby sme ale len tak naverímboha netipovali, poďme sa pozrieť i na kľúčové argumenty v prospech jedného či druhého hráča. 

cover

1. Vzájomné skóre v prospech Rusa

Mnohí šachoví fanúšikovia veria Nepovi argumentujúc, že Rus má proti Carlsenovi vo vážnych partiách pozitívne skóre. Ide dokonca o vysoko pozitívne skóre, 5:1 v prospech ruského šachistu, (nepočítajúc remízy, samozrejme).

Dve z týchto partií sa však odohrali už dávno, na mládežníckych majstrovstvách do dvanásť a štrnásť rokov. Možno mal Nepo skoršiu pubertu, ktovie, zdá sa však, že v mladších rokoch bol skutočne trošku popredu. Každopádne je zaujímavé, že o titul majstra sveta budú hrať rovesníci: obaja hráči oslávia počas zápasu 31 rokov.

Nie je to vôbec zvykom: napríklad Karpova od Korčného delilo celých dvadsať rokov, Carlsena od Ananda dokonca ešte o rok viac.

Vráťme sa ale k vzájomným zápasom. Poslednú rezultatívnu vzájomnú vážnu partiu, hranú v Chorvátsku v roku 2019, vyhral Carlsen. A svojho budúceho soka bije aj v rapidoch. Takže argument so skóre v prospech Rusa úplne nesedí.

Ale jedno pozorovanie je zaujímavé: vo vzájomných partiách oboch súperov dominovali čierne figúrky. Bude teda dobré sledovať, či sa čierne figúry presadia aj v samotnom zápase. Možno sa po ňom začne v šachovom svete hovoriť o výhode čiernych figúr... 

nepo

Jan Alexandrovič Nepomňaščnym

2. Rating

Keď príde na ELO, vec je jednoznačná. Magnus Carlsen je dlhodobo svetovou jednotkou, a teda má lepšie výsledky, než ktorýkoľvek šachista na svete. Dovoľte mi zábavné pozorovanie: keď Nepo vyhral turnaj kandidátov, ktorým sa do zápasu s Carlsenom kvalifikoval, jeho performance (teda ratingový výsledok, ktorý dosiahol v danom turnaji), sa viac-menej rovnal Magnusovmu súčasnému ratingu.

Vysvetlené jednoduchou rečou: keď Nepo dosiahol svoj životný úspech, hral približne tak dobre, ako hráva Carlsen bežne celé roky. 

3. Zápasové skúsenosti

Tých niekoľko vyvolených šachistov, ktorí niekedy dostali šancu hrať zápas o majstra sveta, sa zhoduje: záťaž, ktorú so sebou takýto zápas prináša, sa nedá s ničím porovnať. Možno len s preťažením, ktoré cítia piloti nadzvukových stíhačiek.

Nór má za sebou už niekoľko takýchto zápasov. Vie, čo a ako: ako si zostaviť tím, aký rytmus oddychu a práce mu najlepšie funguje, ako sa vyrovnať s enormnou pozornosťou médií. Nepo tieto skúsenosti nemá. Nielenže nikdy nehral zápas o šachovú korunu: v posledných rokoch nehral vôbec žiadny zápas, ak teda nerátame pubertálne škriepky na chess.com.

To je pre Rusa veľký handikep. Tým viac, že ak prehrá jednu či dve partie v úvode, proti nepriestrelnému Nórovi už nemusí dostať šancu na vyrovnanie. 

magnus

Magnus Carlsen

4. Matematické modely a stávkové kancelárie

Ak by sme chceli naše úvahy čo najviac zobjektívniť, môžeme sa pozrieť na simulácie zápasu a na kurzy stávkových kancelárií. Autor s nickom SmarterChess na chess.com pomocou virtuálnych simulovaných zápasov odhadol, že šance na Carlsenovu výhru sú približne 80 percent. To si myslia aj šachoví fanúšikovia: 84 percent z nich odhaduje, že vyhrá súčasný majster sveta.

A stávkové kancelárie sú podobného názoru: napríklad vo Fortune je na víťazstvo Carlsena kurz 1.34, na Nepa 3.15. 

Záver

Myslím si teda, že odpoveď na otázku položenú v titulku je záporná. Nie, nebudeme mať nového majstra sveta. Magnus Carlsen svoj titul s veľkou pravdepodobnosťou obháji. O šachovú korunu ho zrejme oberie až o pár rokov neskôr iný, vážnejší súper.

Môj tip je, že to bude Alireza Firouzja.

1007145.663d5845.5000x5000o.9ee7f312a451

Alireza Firouzja

Autor: Veľmajster Ján Markoš, autor šachových kníh Tajná Prísada, Pod hladinou

Tipy na dokonalý vianočný šachový darček II.

Poradíme vám, ako správne vybrať ten najkrajší šachový darček

Milí priatelia, blížia sa Vianoce a v Šachovom obchode vieme, že šach je skvelou možnosťou ako potešiť svojich blízkych pod vianočným stromčekom.

No vieme aj to, že pre nešachistov môže byť výber správneho šachového darčeku aj náročná úloha. Preto sme pre vás pripravili tipy ako sa zorientovať v širokej ponuke, aby ste vybrali ten najkrajší šachový vianočný darček.

V tomto blogu sme sa zamerali na šachové knižky, ktoré potešia každého šachistu.

Povedzme si pravdu, šachových knižiek v Česku a na Slovensku vychádza len málo. O to viac sa vždy tešíme, keď nejaká nová uzrie svetlo sveta.

Tento rok však bol celkom plodný a vyšli krásne šachové publikácie.

Novinky roka 2021

Mat šachovému králi (Vlastimil Hort)

Český šachový veľmajster Vlastimil Hort napísal počas emigrácie v Nemecku tri detektívne poviedky zo šachového prostredia. Až po dlhých desaťročiach sa podarilo knižku preložiť do českého jazyka.

Ak máte radi napínavé detektívky, vedzte, že nezákonné činy sa dejú aj v šachu. Knižka obsahuje tri príbehy, na ktorých čítanie nemusíte poznať ani pravidlá šachu. 

Ako darček tak knižka poteší každého šachistu, nezáleží na akej úrovni šach hrá. Navyše, s radosťou si ju možno prečíta i každý milovník detektívok. 

4927-2

Osem stretnutí s Michailom Taľom (Ján Plachetka)

Michail Taľ, ôsmy majster sveta v šachu. Ján Plachetka, prvý slovenský veľmajster. Taľa, prezývaného aj ako ”čarodejník z Rigy”, vystrelil na šachové nebo ako kométa. Jeho partie a nesmrteľné kombinácie žijú a fascinujú šachistov dodnes.

Ako s obľubou hovorieval: “poznáme tri typy šachových kombinácií – tie správne, tie nesprávne a tie moje”. 

Ján Plachetka mal možnosť stáť zoči-voči Taľovi až 8-krát. Vzájomné skóre zostalo vyrovnané 4:4, no partie to boli bojovné do posledného ťahu. Nielen o týchto partiách, ale aj o zážitku hrať proti majstrovi sveta, to všetko prináša knižka z prvej ruky, priamo od účastného veľmajstra a výborného rozprávača, Jána Plachetku. 

Knižka poteší každého zanieteného šachistu.

5320-2

Kapitoly ze strategie a Cvičebnice koncovek

Novinky uplynulého roku uzatvárajú dve knihy vhodné na šachový tréning. Odporúčame ich ako darček pre mierne pokročilých a pokročilých šachistov, ktorí sa chcú v šachu neustále zlepšovať.

Ako napovedá názov, titul Kapitoly ze strategie ľudskou rečou priblíži rozhodnutia na šachovnici s dlhodobými dôsledkami. 

Naopak Cvičebnice koncovek je skvelý titul na trénovanie typických koncovkových pozícií za rôzne témy a typy.

Ak ich venujete ako kombo, určite nebudete ľutovať!

Čo pre deti?

Pri šachu - rovnako ako pri iných aktivitách či športových činnostiach - je najdôležitejšie, aby to deti hlavne bavilo. 

Výborne spracovaná knižka pre začiatočníkov “Malé představení šachových kouzel” (pre deti vo veku 6-8 rokov) a knižka pre mierne pokročilých “Tři části šachové partie” (pre deti vo  veku 7-9 rokov), napísané šachovým trénerom a pedagógom Martinom Beilom zaujmú svojím spracovaním aj najmenších šachistov

Deti si do nich môžu kresliť a písať - presne ako do pracovného zošita.

1572-15

Pre tých, ktorí chcú byť lepší

Ako šachový tréner dostávam pomerne často otázku “Akú knihu by ste mi odporučili, keď sa chcem zlepšiť v šachu?”. 

Možností je skutočne veľa. Niekto sa chce zlepšiť v otvoreniach, niekto v strednej hre a iný v koncovkách. Ďalší by sa zas rád inšpiroval majstrovskými partiami. 

Ak však chcete knižku venovať ako darček a neviete úplne presne, na ktorú oblasť sa zmerať, odporúčam knižky, ktoré mám vždy poruke, keď chystám šachový tréning pre zverencov. 

Základy taktiky.

Správna taktika rozhodne partiu v približne 74% prípadoch. Dostatočný dôvod sa tejto téme venovať, nemyslíte? 

172

Základy stratégie.

Knižka, ktorá odpovedá na veľmi častú otázku “Rozohrám partiu, ale neviem, čo mám potom robiť”. 

Šachové miniatúrky.

Povedme si pravdu, každému sa páčia rýchle partie končiace efektným matom. Nie vždy sa nám podarí napodobniť takúto partiu, no rozhodne nám dodajú odvahu a inšpiráciu.

Čo sa deje, keď zhasnú svetlá?

Na záver by som rád doplnil ešte moje tri obľúbené publikácie. 

Richard Réti, šachový génius.

Životný príbeh šachového veľmajstra Richarda Rétiho, ktorý pochádzal z Pezinka, jedného z najväčších šachistov, šachových publicistov a pedagógov, akých táto hra mala v celej svojej bohatej histórii, by mal poznať každý nadšenec šachu.

Autorom je Oliver Solga, bývalý starosta mesta Pezinok, ktorému sa podarilo zmapovať život šachového velikána do poslednej bodky. 

Kniha prináša zaujímavé informácie, ktoré sa týkajú nielen jeho originálnej osobnosti a mimoriadneho významu, ale aj množstvo dobových súvislostí, najmä po vzniku Československej republiky a po Rétiho prijatí československého štátneho občianstva v roku 1920.

Navyše môže byť aj pútavým čítaním i pre nešachistov.

2030-10

Můj šachový svět.

Autorom poublikácie je dlhodobá a súčasná česká šachova jednotka, David Navara. Napriek tomu, že kniha má pomerne veľa strán, zhltol som ju doslova na posedenie. Autor je aktívny profesionálny šachista, ktorý patrí do úzkej svetovej špičky.

Navštevuje množstvo svetových podujatí, hral proti súperom, ktorých bežne šachisti stretnú iba na Facebooku alebo Instagrame.

So svojím nezameniteľným humorom odhaľuje okrem vlastných zaujímavých partií aj zákulisie najväčších turnajov. Poodhaľuje príhody, ku ktorým sa nedostanú ani investigatívni novinári. Môže si to dovoliť, lebo ich sám zažil. A to ma na knižke najviac baví. 

304-1

Psychologický průvodce šachovou partií.

Nedajte sa pomýliť. Skutočne ide o knihu z antikvariátu. Sám mam jednu vo svojej knižnici a dokážem ju čítať stále dookola. Obsahuje aj šachové partie, ktoré sa viažu k predchádzajúcemu príbehu šachových majstrov.

Kniha poukazuje na fakty ako je možné, že hráči svetovej triedy spravia školácku chybu. A to opakovane! Rozpráva aj príbeh druhého majstra sveta, ktorý napriek vynikajúcej šachovej pamäti zabudol, v akom hoteli sa ubytoval. No ešte zaujímavejšie bolo, ako túto situáciu vyriešil. 

Jednoducho, šach, to nie je iba matematika. Šach je o psychológii, psychike a o veciach, ktoré niekedy jednoducho ani nevieme vysvetliť, prečo sa udiali.

 

Už viete, ktorá knižka by sa mohla objaviť aj pod vaším vianočným stromčekom? Ak ste stále nenašli, čo ste hľadali, pokojne nám napíšte alebo zavolajte, poradíme vám!

Autor: Michal Vrba, zakladateľ Šachového obchodu a šachový tréner šachovej akadémie

Tipy na dokonalý vianočný šachový darček I.

Šachy ako vianočný darček

Poradíme vám, ako ich správne vybrať

Milí priatelia, blížia sa Vianoce a v Šachovom obchode vieme, že šach je skvelou možnosťou ako potešiť svojich blízkych pod vianočným stromčekom.

No vieme aj to, že pre nešachistov môže byť výber správneho šachového darčeku aj náročná úloha. Preto sme pre vás pripravili tipy ako sa zorientovať v širokej ponuke, aby ste vybrali ten najkrajší šachový vianočný darček.

V tomto blogu sme sa zamerali na šachové súpravy ako základnú výbavu každého šachového bojovníka.

Ako prvý krok je dôležité si odpovedať na otázky: pre koho budú šachy určené a akú funkciu by mali splniť?  

Tip č.1: Pre deti alebo ako voľnočasová hra

Ak chcete obdarovať malých (začínajúcich budúcich) šachistov, na začiatok odporúčame siahnuť po niečom jednoduchšom. 

Deti ku hre nepotrebujú veľké a drahé šachovnice, odporúčame skôr siahnuť po praktických a doslova nezničiteľných plastových šachových súpravách, s ktorými sa decká môžu vyblázniť kdekoľvek a kedykoľvek. Sú cenovo veľmi výhodné a dostupné, a keď vaše ratolesti zapatrošia figúrky, nebude vám ľúto za krásnou rezbárskou prácou. 

Veľmi praktické sú najmä magnetické skladacie šachy, na ktorých sa figúrky vďaka silnému magnetu udržia aj počas cesty autom, alebo ak do šachovnice pri hre nechtiac vrazí mladší súrodenec. 

5554-5

Pozrieť magnetické skladacie šachy

Vynikajúcou alternatívnou voľbou sú drevené skladacie šachy.

Okrem príjemného vyhotovenia v rôznych dizajnoch ich jednoducho odložíte napríklad medzi knižky. Nezaberú veľa miesta a figúrky sú prakticky uskladnené vo vnútri šachovnice.

2735-8

2735-3

Pozrieť drevené skladacie šachy

Tip č.2: Pre šachistu na trénovanie

Po akom šachu siahnuť, ak chcete potešiť novou súpravou blízkeho, ktorý hráva napríklad šachovú ligu?

V takom prípade by sme rozhodne odporúčali pozrieť si ponuku profesionálnych šachových súprav. Drevené figúrky sú pre profesionála už viac-menej nevyhnutnosťou, pričom šachovnicu môžeme zvoliť aj z praktického uhla pohľadu.

Pre dobrú skladnosť si môžete vybrať súpravu s rolovacou vinylovou šachovnicou. Pre dokonalý dojem a zážitok z hry siahnite radšej po drevenej šachovnici.

5287-4

2696-4

Pozrieť profesionálne šachy

Rada Šachového obchodu: K súpravám, ktoré nemajú figúrky uskladnené priamo v šachovnici odporúčame objednať aj vrecúško alebo drevenú krabičku pre uloženie šachových figúrok.

5092-1

Pozrieť krabičky pre figúrky

Tip č.3: Reprezentačné šachy 

Nebojíte sa siahnuť po niečom odvážnejšom? Viete si predstaviť pekne zariadenú obývačku alebo pracovňu, ktorej by ste chceli dodať ten správny punc? 

Vitajte medzi netradičnými materiálmi a spracovaním, šachmi, ktoré sú hotovými umeleckými dielami! Tieto šachy potešia každého, kto si potrpí na štýl a luxus. 

3125-5           

Pozrieť luxusné šachy

 Ak by ste mali akékoľvek otázky, radi Vám poradíme telefonicky alebo cez kontaktný formulár.

Želáme Vám krásne a pokojné Vianoce!

Autor: Michal Vrba, spolumajiteľ Šachového obchodu, šachový tréner detí a mládeže

Ako dať šach mat na 2 ťahy

Ako najrýchlejšie vyhrať v šachu?

Otázka, s ktorou sa stretávame veľmi často. Poďme túto otázku rozlúsknuť raz a navždy!

Mat bláznov

Najkratší šach-mat je možné dať súperovi už druhým ťahom. Dôležité je si uvedomiť, že jeden ťah = potiahnutie bielou a potiahnutie čiernou figúrkou.

Paradoxne, najrýchlejšie v šachovej partii vie vyhrať čierny. Tento mat sa nazýva tiež aj "mat bláznov". Vzniká po hrubej chybe bieleho, a to hneď na začiatku partie.

Poďme sa spolu pozrieť na šachovú partiu, v ktorej sa mat bláznov môže vyskytnúť.

1

Biely zahájil partiu pešiakom na pole f4. Na tomto nie je nič zlé. Biely sa snaží bojovať o centrum šachovnice.

2

Čierny odpovedá ťahom kráľovským pešiakom na e6. Rád by tiež bojoval o centrum šachovnice, no ak by zahájil svoj postup o dve polia, biely by ho mohol hneď vyhodiť.

3

G4?? Pozor, nejde o preklep. V šachu označenie ťahu dvomi otáznikmi znamená hrubú chybu. A tej sa v tejto chvíli dopúšťa biely. Vyráža do imaginárneho útoku svojím druhým pešiakom.

4_1

A v tomto momente vchádza na scénu čierneho dáma, ktorá sa vyrúti na pole h4. Šachuje bieleho kráľa, pričom ten je proti šachu bezmocný. Dámu nemôže žiadnou figúrou vyhodiť, do jej paľby nevie predložiť nikoho z poddaných a sám nemá dostatok priestoru, aby zo šachu ustúpil.

Šach-mat. Partia končí, pričom poriadne ani nezačala.

Šustermat

Už ste niekedy počuli o šustermate? Ide o pomerne rýchly mat, pre zmenu bielymi figúrami. S týmto typom matového útoku sa pravidelne stretneme hlavne medzi začiatočníkmi. Tí, ktorí tento mat poznajú, zbierajú skalpy svojich nepozorných súperov.

5

Biely zahajuje partiu kráľovským pešiakom na pole e4 a obsadzuje centrum šachovnice.

6

Čierny odpovedá rovnakou mincou a pozícia je v rovnováhe.

7

Bieleho prudký výpad dámou na pole h5 vystraší nejedného šachistu. Dáma zaútočila na centrálneho pešiaka, ktorého sa chystá vyhodiť a dokonca by dala i šach čiernemu kráľovi. Nenápadne však poškuľuje i po inom cieli a tým je pešiak na poli f7, brániaci kráľa.

8

Čierny privádza jazdca do obrany centrálneho pešiaka e5 a na prvý pohľad berie bielemu vietor z plachiet.

9

Biely vyslal strelca na pole c4 a tým opäť zaútočil na pešiaka f7, brániaceho čierneho kráľa.

10

Čiernemu dochádza trpezlivosť a vysúva jazdca na pole f6 aby odohnal bieleho dámu a vyriešil vznikajúce komplikácie na šachovnici. 

11

Bum! A na toto presne biely čakal. Jeho dáma vyhadzuje bezradného pešiaka na poli f7 a čiernemu kráľovi zasadzuje doslova bozk smrti. Z diaľky krytá strelcom nemôže byť kráľom ani inou figúrou vyhodená a čierny kráľ nemá žiadny priestor, kam by sa schoval. Čierny vyvesuje bielu zástavu a partia končí, ako po peknej spolupráci dvoch hokejových útočníkov v presilovke, ktorí dávajú víťazný gól. 

Ak sa vám táto ukážka páčia, budeme vďační za jej zdieľanie. A pokiaľ by ste chceli vidieť viac rýchlych, útočných partií, určite by som vám doporučil knižku Šachové miniatúrky.

 

Autor: Michal Vrba, spolumajiteľ Šachového obchodu a šachový tréner detí a mládeže


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.