Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Blog nadšeného šachistu, Strana 8

Dámsky gambit získal prestížne ocenenie

Anya Taylor-Joy je oficiálne držiteľkou Zlatého glóbusu vďaka senzácii na Netflixe Dámsky gambit, ktorá vychádzajúcej herečke priniesla sošku za najlepší ženský herecký výkon v limitovanom seriáli, antológii alebo televíznom filme,

Spoločnosť Netflix koncom novembra 2020 oznámila, že seriál počas prvých 28 dní od jeho uvedenia videlo celosvetovo 62 miliónov domácností, čo z neho robí najsledovanejší online seriál v vôbec.

Anya Taylor-Joy hrá v seriáli Dámsky gambit hlavnú hrdinku - Beth Harmon - zázračnú šachistku, ktorá musí prekonať boj so závislosťou, aby sa stala najlepšou šachistkou a šachistom na svete. V rozhovore pre IndieWire začiatkom roka 2021 Taylor-Joy uviedla, že scenár k seriálu v nej okamžite rezonoval.

beth-harmon-audrey-hepburn-queens-gambit

V súčasnosti sa už začalo špekulovať, že by úspešný seriál mohol dostať aj druhú sériu a nechýbala by v nej ani Anya Taylor-Joy.

"Je to priam surrealistické a úžasné, že ľudia chcú aj druhú sériu. Nikdy sme o tom neuvažovali ani nediskutovali. Ale v Hollywoode nikdy nemožno povedať nikdy. Bolo by určite veľmi zaujímavé sledovať, aká by bola Beth v budúcnosti  - ako triezva matka, vedomá si svojich “démonov”," povedala herečka pre Deadline.

Zlaté glóbusy, ktoré od roku 1943 udeľuje Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov, patria medzi najprestížnejšie ceny, ktoré sa dajú získať v zábavnom priemysle. Považujú sa za druhé, čo sa týka dôležitosti, iba po udeľovaní Oscarov (za film) a Emmy (za televíziu).

Šachový MERCH
Šachové šperky

Láska je soľou života

Nezadržateľne sa blíži deň, keď si mladé zamilované páry, ale aj ľudia v pute overenom rokmi, prejavia lásku možno trochu inak, trochu intenzívnejšie než inokedy. Obdarujú sa pekným darčekom, dajú si pusu na znak toho, že im jednému na druhom záleží. Lebo v živote je len jedno nepochybné šťastie – žiť pre iného.

 

FOTO: Niki Vrbová na šachovom turnaji

Pre niekoho láska znamená dávať bezvýhradnú prednosť jednému alebo jednej pred všetkými ostatnými. Niekoho možno kvári pochybnosť, či pravá láska môže byť niekedy iná ako smutná. Myslím si však, že bez ohľadu na jedno či druhé sa zhodneme na tom, že láska je soľou života a človek ju potrebuje, aby zdôraznil pravú chuť tohto sveta. 

V našom "Chess Fashion“ tíme sme rozmýšľali, ako k sviatku zamilovaných potešiť šachistov a šachistky, ako ich inšpirovať, dopriať im niečo originálne, čo spája v sebe čistú, peknú vec so šachovým prvkom. Oslovili sme výnimočnú slovenskú odevnú návrhárku Júliu Zelenú s opatrnou otázkou, či by vytvorila pre Šachový obchod niečo pekné. Júlia súhlasila, pustila sa do tvorivej práce a výsledok, verím, poteší každú romantickú dušu.  

Vytvorila jedinečné náhrdelníky v limitovanom počte 6 kusov. Každý je dizajnovo iný a každý v sebe spája krásu použitých materiálov ako je onyx, horský kryštál, korál, láva a perleť v kombinácii s postriebrenými a striebornými prvkami, a to všetko v typických šachových farbách - čiernej a bielej. Šachové šperky Júlie Zelenej patria v Šachovom obchode do kategórie "haute couture“.

Šachové šperky v Šachovom obchode

FOTO: Júlia Zelená www.julia-silk.sk 

Zároveň sme však mysleli aj na tých, ktorí majú radi jednoduchosť a prvky ľudovej tvorby – živicou zaliate originálne šachové šperky pre Šachový obchod vlastnoručne nadizajnovala a vyrobila tiež Júlia, ale Artimovičová. Julka má s výrobou šperkov dlhoročné skúsenosti a výroba tých šachových bola pre ňu zaujímavá výzva. Verím, že sa vám budú taktiež páčiť a ozdobia dekolt a tvár nejednej šachistky.

Šachové šperky v Šachovom obchode

 

FOTO: Júlia Artimovičová

Keď tvoríme, snažíme sa robiť všetko úprimne a zábavne. Na tvorbe je totiž dôležité, aby bavila nielen autora, ale i ďalších ľudí. Aby to prinášalo radosť, niečo hovorilo o nás, o svete. Potom sa dá hovoriť o umení. 

Priatelia, som presvedčená o tom, že šachové šperky, vyrobené špeciálne pre Šachový obchod, budú pekným darčekom nielen pre šachistku, ale pre každú dámu, ktorá vie oceniť originálny šperk, a nielen na Valentína, ale i vo všedný pracovný deň.

FOTO: Susan Polgar - maďarská šachová veľmajsterka

Váš Chess Fashion Team J.A.S.B.I.N 

Tajná prísada Tajnej přísady

Kto si dnes ešte kupuje knihy? A to naozaj aj niekto číta?

Aj takúto otázku som v poslednom roku dostal a bola myslená úplne vážne. Argumenty boli hlavne: Veď sú tu e-booky, stiahnem si to v PDF, vo videu sa dozviem oveľa viac.

Knihy majú aj napriek digitalizovanej dobe svoje neodmysliteľné miesto, čo dokazuje aj rad výskumov.

Pokiaľ patríte k tým, čo siahnu aj v dobe displejov po papieri a vôni tlačiarenského stroja, rád by som priblížil zaujímavú šachovú knihu, Tajná přísada, z dielne veľmajstrov Jána Markoša a Davida Navary.

Nečakajte Pod hladinou 2

Kniha Pod hladinou spadla ako blesk z jasného neba. Vyrazila dych, zo šachovej tvorby starostlivo povyberala čerešničky a naservírovala ich čitateľom na zlatom podnose. Bola preložená do angličtiny a získala ocenenie Anglickej šachovej federácie, ako kniha roku 2018.

Tajná přísada je iná. Diametrálne iná. A autori tento zámer ani netaja. Práve naopak, sami naň poukazujú.

Obyčajný deň v práci. Nie, nie, neposielam vás do práce, keď zo stola ešte rozvoniavajú sviatočné koláče. Obyčajný deň v práci je názov hneď prvej kapitoly. Autori bez okolkov poukazujú na fakt, že hrať šachy, to nie sú nonstop iba ohňostroje kombinácií. Ale častokrát dlhá a možno aj monotónna práca. Ktorú je potrebné vykonávať so železnou pravidelnosťou, aby sa človek v šachu zlepšil.

Marketing vs. realita

Nie je tajomstvom, že Ján Markoš je nielen silný veľmajster, ale aj výborný spisovateľ. Pravidelne prispieva do časopisov a novín, jeho nešachové knihy patria medzi čitateľmi k veľmi obľúbeným, nakoľko sa mu v nich darí pomenúvať komplikované témy jednoduchým spôsobom.

Preto obsah knihy na prvý pohľad môže budiť dojem, že ide o lacný marketing. Skúška dospelosti, Cítim, teda som alebo Krotitelia času. To je len ukážka názvov jednotlivých kapitol, ktoré môžu zlákať neznalého čitateľa, aby mu dielo pristálo v knižnici.

No v tomto prípade nejde len o šikovný marketing. Obsah samotných kapitol je vskutku nielen pútavo písaný, ale aj obsahovo nezaostáva za pútavým nadpisom. Ako bonus nás autori vtiahnu do deja samotnej kapitoly úvodom, niečím, ako sú „predskokani“ kapiel, ktoré sú hlavným klincom programu. Mne sa tento jazyk páči. Kníh s názvom kapitol „XYZ obrana“ sú tisíce. No „Skúška dospelosti“ je iba jedna.

Komu by som knihu odporučil?

Pokiaľ ste práve začali so šachom, objavujete tajomstvá vidličiek a učaroval vám pôvab duseného matu, s touto knižkou by som ešte počkal. Naopak, pokiaľ pravidelne hrávate v klube súťaž družstiev, alebo sa v letnej sezóne nevyhýbate turnajom, či šachy už aktívne nehrávate ale v minulosti ste brázdili po šachových sústredeniach, túto knižku si nielen vychutnáte ako dobrý film v kine, no bude vám aj užitočným spoločníkom pri šachovom raste.

Metodika vs. varianty

Veľkou prednosťou Tajnej přísady je z môjho pohľadu jej metodické spracovanie. Aj to ju významne odlišuje od množstva inej šachovej literatúry.

Ako priemerný klubový hráč je pre mňa dôležitejšie pochopenie „o čo v danej situácii ide“, ako výpočet dlhých a častokrát pre mňa, aj nezáživných variánt. Pre bežný šachový život, keď mojím cieľom je zahrať si partiu šachu s kamarátmi na chate, alebo v piatej lige, kde naozaj nejde o zlaté trenky, mi obsah a príklady dovoľujú porozumieť komplikovaným veciam v pomerne krátkom čase.

Áno, určite nie do hĺbky, aká je nevyhnutná na majstrovskej úrovni, no presne takéto poznanie mi ukáže cesty, ktoré keď človeka zaujmú, vedia ho nasmerovať k onomu spomínanému hlbšiemu štúdiu.

Rozhodne by som sa nebál knihu označiť aj prívlastkom „metodická“, pretože ona taká skutočne aj je. Ak ste pripravení sa v šachu zlepšiť, alebo len hľadáte pohľad na šachové majstrovstvo očami silných šachových profesionálov, táto kniha vás nesklame.

Čo mi v knihe chýbalo

Je to podobné ako s jedlom. Chutí mi čokoláda, mám rád zavárané uhorky, tak isto si viem pochutiť aj na morských plodoch. Je však jasné, že by som tieto tri jedlá nedal do jedného hrnca. Tak isto je potrebné pozerať aj na novinku medzi šachovými knihami, Tajná přísada.

Jej účel je jasne zadefinovaný. V desiatich kapitolách šachista dostane odpovede na rôzne šachové situácie a témy, ktoré ho počas šachového života postretnú. Vedel by som si predstaviť, že by každá kapitola mala viac o jednu-dve partiové ukážky, ale to už je skôr o tom, že človek dostane výborný dezert a dal by si ešte dupľu.

Pri uvedení knižky Ján Markoš spomenul, že po roku 2020 by stálo za úvahu pridať ešte samostatnú kapitolu „online šach“, ktorý zaznamenal počas pandémie nebývalý vzostup. Počul som tiež názory, že partie v šachových knihách by sa mali uvádzať celé, pretože partia predstavuje jeden celok. Mne to pri ukážkach naopak nechýba. Som rád, keď sa ide rovno k jadru problému, čo sa autorom podarilo výborne.

Aká je pridaná hodnota Tajnej přísady?

Z môjho pohľadu sú až tri. Tá prvá sa týka samého mňa. Už teraz viem, že ju budem mať na viditeľnom mieste na poličke a keď ma bude čakať dôležitá partia, alebo len turnaj, na ktorom si budem chcieť zahrať najlepšie ako viem, určite ju opäť otvorím a vrátim sa „rýchlokurzom“ k tomu, čo budem považovať za potrebné.

Z druhého uhľa pohľadu ju určite využijem ako šachový tréner. V dobe počítačovej sa stretávam u niektorých zverencov s extrémnym preceňovaním napríklad počítačového hodnotenia. Tajná přísada mi dala do ruky pomerne silné argumenty, ktorými aj tých najskalnejších, dúfam, presvedčím, že +0,6 zďaleka neznamená automatickú výhru.

Tretiu pridanú hodnotou vnímam ako otvorenie šachového zmýšľania samotných autorov verejnosti. Bolo pre mňa veľmi zaujímavým čítaním, nazeranie na šachové témy a problémy, hráča svetovej extratriedy, Davida Navary. Alebo aké komplexné príklady vyberá Ján Markoš svojim zverencom pri tréningu. A tiež ako obaja autori píšu o danej téme z vlastných skúseností, otvorene, tak ako by trénovali každého čitateľa individuálne a snažili sa mu poradiť najlepšie, ako sami vedia.

Kúpiť knižku Tajná přísada

Michal Vrba - tréner Bratislavskej šachovej akadémie

Ako byť šachistom a mať originálny look?

Tak toto je otázka, ktorá mi začala pred pár mesiacmi vŕtať hlavou.

merch

Poznáte to – prídete na zápas 1. ligy, a tam záplava sústredených, vážnych tvárí v sústredených vážnych košeliach a tričkách. Ak má na sebe niekto niečo šachové, tak je to nanajvýš tričko pripomínajúce 35. ročník turnaja v Hornej Dolnej. Chcelo by to niečo... originálne!

A tak, majúc v dobe koronovej viac času na vymýšľanie, skúsila som zavolať na päť telefónnych čísel. Päť parádnych čísel, na ktorých zaznelo „jasné!“, „prečo nie?“ „bude sranda“.

Za tými číslami sa skrýva päť krásnych, tvorivých duší, bláznivých, sem-tam tvrdohlavých, ale na konci dňa vždy pohodových dievčat. Preto vám, tu a teraz, s potešením predstavujem tím J.A.S.B.I.N., ktorý zmení šachový svet! 

Janka

Kto: Šachistka – teoretička – level ultrazačiatočník. Vedomosti z danej oblastina úrovni: 1. Na koňa zabudni! Je to jazdec! 2. Rošáda sa robí jednou rukou! (Chvalabohu to stačilo na kvalifikáciu do tejto skupiny ☺) Krycie meno: Tá, ktorá „zná lidi, co znaj lidi“.

Prečo: Lebo sa preplašila a odpovedala „ÁNO“ bez rozmyslenia ☺ A tiež preto, lebo nikto iný (okrem detí) nemá toľko otázok na všetky odpovede ;-)

Aďa

andrea_halecka

Kto: Hlavička na matematiku a všetko, čo sa čísiel týka, a okrem toho aj skvelá tanečníčka a lyžiarka, ktorá rada papá čokoládu a vôbec sa za to nehanbí a vôbec to na nej nevidno.

Prečo: Život v Holandsku jej otvoril nové obzory aj v oblasti módy, v našom tíme patrí určite do kategórie „módny guru“ ☺  

Saška

Kto: Naša kráska do koča aj do voza, vie sa zapotiť vo fitku, aj vyštafírovať na ples v opere. 

Prečo: Mega detailistka – niečo ako Janka na druhú ☺ Bez jej trefných pripomienok typu „čierna bude na čiernom splývať“ by to proste nešlo. 

Barborka

DSC_5516

Kto: Farmaceutka, hrdá matka Maťka a spolu s Ivet reprezentantky Capital City! 

Prečo: Módu má v krvi - svedčí o tom nielen to, že nosí inú ponožku na ľavej a inú na pravej nohe, ale aj to, že má všetky Burdy od roku.... (keď niekedy na Duláku zhliadnete tutti retro outfit, tak to je s najväčšou pravdepodobnosťou naša Barborka). 

Ivet

iveta_schwarzova

Kto: Blaváčka, korporátna veteránka, šachová manželka

Prečo: Chcela vystúpiť mimo „komfortnej zóny“, skúsiť robiť niečo viac tvorivé a robí jej radosť spolupracovať s ľuďmi, ktorých má rada. Neúnavne hľadá pekné veci, ktoré sú zároveň aj pohodlné. 

Niki 

niki a  sach

Kto: Šachistka, blogerka, srdcom východniarka a bytom ... veď viete.

Prečo: Má rada jednoduchosť a ležérnosť, funkčné a pohodlné veci. V tíme prepája nápady a myšlienky so šachovým svetom a hľadá varianty, ktoré povedú k výhre ☺   

Keď sme sa začali zamýšľať nad tým, akým spôsobom tému šachovej módy uchopíme, rýchlo sme prišli na to, že treba sortiment rozdeliť. Povedali sme si, že ponúkneme svetu dve línie šachovej módy – takzvaný „merch“, čiže produkty s originálnou potlačou so šachovou tématikou, a to budú produkty ako tričká, tašky, ruksaky, šiltovky, hrnčeky.

A potom druhú líniu, takzvanú „chess fashion“, kde vytvoríme absolútne originálne, pre šachový obchod navrhnuté, ručne ušité a vyrobené veci, ako napríklad šaty, šatky, šperky a ďalšie vecičky. Táto druhá línia bude niečo ako „haute couture“ šachovej módy (milánske módne domy, traste sa!).

Pri každej činnosti je dobré si stanoviť určité „pravidlá hry“. Aj my sme si ich stanovili. Sú jednotuché, a pritom veľmi dôležité.  Vychádzajú z nášho presvedčenia a nechceme ich podliezať, aj keď to bude niekedy znamenať vyššiu cenu produktu.

Záleží nám na kvalite a procese výroby. Naším cieľom nie je kvantita, ale kvalita. Chceme sa šachovou módou baviť, a tú radosť a zábavu preniesť cez naše produkty aj na vás! 

Tu sú naše pravidlá hry:

  • Dôraz na výber partnerov

Každého návrhára, šičku, dizajnéra, grafika osobne poznáme. Spolupracujeme so slovenskými firmami a lokálnymi výrobcami. Sú to ľudia dobrej vôle a šikovní profesionáli. 

  • Ekologický prístup

Materiály, z ktorých sú naše produkty vyrobené, sú kvalitné a spĺňajú prísne kritériá v oblasti šetrnosti k životnému prostrediu. 

  • Spoločenská zodpovednosť

Chceme pomáhať. Takto to cítime. Preto z každého predaného produktu pôjde vždy časť z ceny na pomoc ľuďom, ktorí to potrebujú.

  • Originálnosť

Každý produkt je dôkladne premyslený, navrhnutý a spracovaný. Jednoducho tak, aby ste v turnajovej sále zahviezdili!

  • Spokojnosť zákazníka  

A na koniec to najdôležitejšie – budeme spokojní iba vtedy, keď budete spokojní Vy. Preto Vám vždy radi poradíme, pomôžeme s výberom, pozdieľame s Vami radosť zo šachových produktov, a pozorne prijmeme Vaše názory, vylepšenia či odporúčania.

Milí priatelia, som rada, že Vám môžeme ponúknuť naozaj originálne produkty - šachovú módu, niečo, čo tu doteraz nebolo, a veľmi si želám, aby Vám tieto vecičky prinášali radosť!

Niki 

Veci z MERCH nájdete v Šachovom obchode

Šachový obchod podporuje šachové podujatia aj počas pandémie

Športové a kultúrne podujatia sú posledné mesiace pozastavené a vyhliadky na najbližšie mesiace nie sú vôbec také ružové, ako by sme si všetci priali. Veľkým športovým zväzom hokeju, futbalu či basketbalu sa podarilo svoje najvyššie súťaže udržať v chode i bez divákov na tribúnach. 

V šachovom svete je situácia iná. Všetky podujatia, na ktorých sa šachisti zvykli stretávať, sú zrušené alebo pozastavené, no šachová hra zažíva renesanciu. Na internete. 

Šach sa dá jednoducho, doslova jedným klikom, hrať v teple domova. Človek nemusí nikam cestovať a aj napriek tomu si môže zahrať partiu či turnajový zápas s kýmkoľvek na planéte. A to nehovoríme iba o šachistoch. 

Jednoduchosť, dostupnosť a nulové náklady pritiahli k šachu desaťtisícky ľudí, ktorí by inak kráľovskú hru možno nikdy nevyskúšali. A to nielen ako hráči, ale aj ako diváci. Šach nepotrebuje obrie tribúny. Tie sa nachádzajú priamo v šachových herniach či na streamovacích portáloch, kde sa pravidelne premietajú komentované zápasy lokálnych turnajov až po zápasy najsilnejších veľmajstrov. Majstra sveta Magnusa Carlsena nevynímajúc. 

Ak máte radi čísla, uvádzame štatistiku vývoja odohraných partií na jednom z mnohých herných portálov lichess.org, kde doslova vidieť raketový vzostup počtu partií od marca 2020. Napríklad vo februári tohto roka portál evidoval okolo 44 miliónov partií, v októbri to bolo viac ako 70 miliónov.

lichess 

Aj v Šachovom obchode sme veľmi radi, že nás oslovila odborná verejnosť a organizátori šachových online podujatí na Slovensku a v Česku, ktoré môžeme podporiť či už podporou cenového fondu pre hráčov alebo aj organizátorsky. 

Z viacerých podujatí, na ktorých sa zúčastníme aj sami, a na ktoré by sme vás radi pozvali, pretože majú skvelú myšlienku, vyberáme niekoľko:

17.11.2020 Šach spája. Benefičný turnaj za účasti svetových veľmajstrov, z ktorého výťažok poputuje na pomoc Katke k jej prvým krôčikom.

28.11.2020 Bratislava online chess open. Séria troch šachových turnajov, vďaka ktorým vznikli aj výukové videá a videá o majstroch Bratislavy na youtube Bratislavskej šachovej akadémie.

Peryho turnaje (Turnaje trénera Tomáša Peričku). Od novembra 2020 organizuje šachový klub Osuské turnaje hlavne pre deti a mládež, ktorých cieľom je nahradenie štandardných tréningových partií, ktoré by inak deti hrali v klubovniach. Takto si svoje vedomosti a zručnosti môžu stále precvičovať v praxi a tréneri ich môžu viesť k zlepšovaniu šachovej techniky. 

6.12.2020 Vianočný turnaj na internete. Československý projekt pre široké šachové publikum, ktorý presahuje hranice krajov či jedného štátu. Na prvom októbrovom turnaji sa zúčastnilo viac ako 120 šachistov, ktorí si mohli zmerať sily aj s českým veľmajstrom Vojtom Plátom.

Tipy na darčeky pre náročných šachistov

Milí priatelia,

blížia sa Vianoce a my v Šachovom obchode vieme, že vybrať darček pre šachistov a šachistky môže byť pre najbližších - najmä nešachistov - niekedy aj dosť náročná úloha. Najmä vtedy, ak im chcete pripraviť prekvapenie. 

Keďže my v Šachovom obchode šach nielen predávame, ale sami sme zanietení šachisti, radi by sme vám pri výbere darčekov poradili. 

Pripravili sme pre vás tipy, ktoré zaručene potešia pod stromčekom každého šachistu či šachistku. V tomto blogu sa zameriame na šachistov, ktorí si potrpia na kvalitu či luxus, šach je pre nich životný štýl i celoživotné hobby. 

A ak budete mať akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať, sme tu pre vás!

Šachový program Fritz 17 

Tento šachový program patrí k neodmysliteľnej výbave každého šachistu, ktorý to so šachmi myslí skutočne vážne.

Okrem supervýkonného softvéru získate navyše aj prémiové polročné členstvo v ChessBase a účet na portáli playchess.com zdarma. 

“Magické kombinácie na turnajoch proti favoritom alebo výhry outsiderov nie sú náhody. Sú to vždy veľmi dobre pripravení hráči.

Štúdium teórie, obľúbených otvorení súperov, nové varianty a všetko ostatné, čo vám chýba - tak šachistov pripravuje program Fritz už takmer 30 rokov,” objasňuje spolumajiteľ Šachového obchodu Michal Alexa.

Darček nájdete tu: https://www.sachovyobchod.sk/sachove-programy/sachovy-software-fritz-17-dvd/

1982-5_71wyxofrxyl--ac-sy741 maxresdefault

Šachová súprava Eben Elegance

Toto sú naozaj šachy pre fajnšmekrov, ktorí si potrpia na luxus.

Nádherná, jedinečná šachová súprava je v tomto prevedení nielen hrou, ale i umeleckým dielom a vzácnym rodinným dedičstvom, ktorým sa rád popýši každý náročný šachista.

Netradičná šachovnica je ručne vyrobená z dreva a potiahnutá kožou, na okrajoch vyzdobená ornamentmi v zlatej farbe. Figúrky sú z ebenového dreva s koženým podstavcom.

“Od ebenových figúrok sa dá pohnúť ďalej už len veľmi ťažko. Najmä, keď ide o talianskú ručnú výrobu, ktorá má niekoľko storočnú tradíciu. S týmito figúrkami sa hrá po celý život a nezabudne na ne nikto, kto ich chytí do ruky,” priblížil spolumajiteľ Šachového obchodu Michal Alexa.

Garantujeme, že každá hra bude zážitkom!

Darček nájdete tu: https://www.sachovyobchod.sk/luxusne-sachy/sachova-suprava-eben-elegance/

3128_ebenova-suprava

Česká klubovka

Česká klubovka je klasika. S týmito figúrkami hrávajú generácie českých, ale i slovenských šachistov už vyše sto rokov. Prototyp figúrok vytvoril v 80. rokoch 19. storočia český sochár a vášnivý šachista Bohuslav Schnirch pre novovzniknutý Český spolek šachovní, ktorému sám predsedal.

Šachisti im začali hovoriť “klubovky”, postupne sa stali veľmi obľúbenými a v Československu sa s nimi hrali najprestížnejšie turnaje.

Originálne figúrky Českej klubovky sú teda “must have” pre každého českého či slovenského šachistu, ktorý si potrpí na rokmi overenú kvalitu. Klubovka nie je len hra, klubovka je i prestíž a kus našej československej histórie.

“S figúrkami Českej klubovky som sa ako bývalý profesionálny šachista stretával na každom podujatí. Jednoduchosť a hrateľnosť pri tejto sade je bezkonkurenčná. Ručná práca českých majstrov a konečná úprava je absolútne jedinečná. 

Čo sa týka pomeru kvality a ceny je podľa mňa Klubovka na trhu top produkt. Zároveň je to sada, s ktorou hrám šachy doma aj ja,” hovorí spolumajiteľ Šachového obchodu Michal Alexa.

Darček nájdete tu:  https://www.sachovyobchod.sk/profesionalne-sachy/ceska-klubovka-original-s-mahagonovou-sachovnicou/

Figúrky bez šachovnice objednáte tu: https://www.sachovyobchod.sk/drevene-sachove-figurky/sachove-figurky-ceska-klubovka-original-v-krabicke/

DSC_5239 DSC_5216 DSC_5218

Analógové šachové hodiny GARDE

Nevieme si pomôcť, ale analógové šachové hodiny sú proste úžasná retro klasika a nedáme na ne dopustiť. Vyzerajú fantasticky a nemôžu chýbať vo výbave žiadneho zanieteného šachistu.

Nejde len o to, že vás nebaví meniť baterky. Je to malý svet tikania zavretý v drevenej škatuľke, ktorý často rozhoduje o tom, či vyhráte svoju partiu, alebo sa z nej niečo naučíte.

“K partii šachu s dlhoročným kamarátom, elegantnými drevenými figúrkami a fľaši vína neprinesiete digitálne hodiny, ale tikajúcu klasiku,” dodáva spolumajiteľ Šachového obchodu Michal Alexa.

 Darček nájdete tu: https://www.sachovyobchod.sk/analogove-sachove-hodiny/analogove-drevene-sachove-hodiny-garde/

DSC_4668 DSC_4671

Kniha Richard Réti šachový génius

Životný príbeh šachového veľmajstra Richarda Rétiho, jedného z najväčších šachistov, šachových publicistov a pedagógov, akých táto hra mala v celej svojej bohatej histórii, by mal poznať každý nadšenec šachu.

Kniha prináša zaujímavé informácie, ktoré sa týkajú nielen jeho originálnej osobnosti a mimoriadneho významu, ale aj množstvo dobových súvislostí, najmä po vzniku Československej republiky a po Rétiho prijatí československého štátneho občianstva v roku 1920.

Navyše môže byť aj pútavým čítaním i pre nešachistov.

Darček nájdete tu: https://www.sachovyobchod.sk/sachove-knihy-pre-sachistu/richard-reti-sachovy-genius/ 

DSC_9931_1 DSC_9934 DSC_9933

Hrnček a šachový diár

Ak hľadáte pre náročných niečo malé a praktické, rozhodne odporúčame tandem šachový diár a hrnček.

Šachový diár si naši zákazníci mimoriadne obľúbili. Okrem kalendára v ňom totiž každý týždeň nájdu rôzne šachové príklady, ktoré môžu riešiť a zároveň sa tak zlepšovať v šachu.

…A popri tom môžu popíjať kávu či čaj z originálneho keramického hrnčeka s jedinečnou grafikou z knihy “Pod hladinou” veľmajstra Jána Markoša.

Tieto produkty sú v limitovanej edícii a nájdete ich len u nás.  

Darček nájdete tu: https://www.sachovyobchod.sk/merch/hrncek-a-sachovy-diar-2021/ 

DSC_5542 DSC_5537 DSC_5544

Darčekový poukaz na nákup v Šachovom obchode

Bojíte sa, že vášmu šachistovi nevyberiete šachový darček podľa jeho predstáv? Aj pre vás máme riešenie. 

V Šachovom obchode ponúkame i možnosť zakúpenia darčekových poukazov v hodnote 30, 50 a 80 eur. 

Poukaz je platný do konca marca 2021.

Darček nájdete tu: https://www.sachovyobchod.sk/darcekove-poukazy/ 

darcekovy_poukaz_30 darcekovy_poukaz_50 darcekovy_poukaz_80

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.