Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Ako dať šach mat na 2 ťahy

Ako najrýchlejšie vyhrať v šachu?

Otázka, s ktorou sa stretávame veľmi často. Poďme túto otázku rozlúsknuť raz a navždy!

Mat bláznov

Najkratší šach-mat je možné dať súperovi už druhým ťahom. Dôležité je si uvedomiť, že jeden ťah = potiahnutie bielou a potiahnutie čiernou figúrkou.

Paradoxne, najrýchlejšie v šachovej partii vie vyhrať čierny. Tento mat sa nazýva tiež aj "mat bláznov". Vzniká po hrubej chybe bieleho, a to hneď na začiatku partie.

Poďme sa spolu pozrieť na šachovú partiu, v ktorej sa mat bláznov môže vyskytnúť.

1

Biely zahájil partiu pešiakom na pole f4. Na tomto nie je nič zlé. Biely sa snaží bojovať o centrum šachovnice.

2

Čierny odpovedá ťahom kráľovským pešiakom na e6. Rád by tiež bojoval o centrum šachovnice, no ak by zahájil svoj postup o dve polia, biely by ho mohol hneď vyhodiť.

3

G4?? Pozor, nejde o preklep. V šachu označenie ťahu dvomi otáznikmi znamená hrubú chybu. A tej sa v tejto chvíli dopúšťa biely. Vyráža do imaginárneho útoku svojím druhým pešiakom.

4_1

A v tomto momente vchádza na scénu čierneho dáma, ktorá sa vyrúti na pole h4. Šachuje bieleho kráľa, pričom ten je proti šachu bezmocný. Dámu nemôže žiadnou figúrou vyhodiť, do jej paľby nevie predložiť nikoho z poddaných a sám nemá dostatok priestoru, aby zo šachu ustúpil.

Šach-mat. Partia končí, pričom poriadne ani nezačala.

Šustermat

Už ste niekedy počuli o šustermate? Ide o pomerne rýchly mat, pre zmenu bielymi figúrami. S týmto typom matového útoku sa pravidelne stretneme hlavne medzi začiatočníkmi. Tí, ktorí tento mat poznajú, zbierajú skalpy svojich nepozorných súperov.

5

Biely zahajuje partiu kráľovským pešiakom na pole e4 a obsadzuje centrum šachovnice.

6

Čierny odpovedá rovnakou mincou a pozícia je v rovnováhe.

7

Bieleho prudký výpad dámou na pole h5 vystraší nejedného šachistu. Dáma zaútočila na centrálneho pešiaka, ktorého sa chystá vyhodiť a dokonca by dala i šach čiernemu kráľovi. Nenápadne však poškuľuje i po inom cieli a tým je pešiak na poli f7, brániaci kráľa.

8

Čierny privádza jazdca do obrany centrálneho pešiaka e5 a na prvý pohľad berie bielemu vietor z plachiet.

9

Biely vyslal strelca na pole c4 a tým opäť zaútočil na pešiaka f7, brániaceho čierneho kráľa.

10

Čiernemu dochádza trpezlivosť a vysúva jazdca na pole f6 aby odohnal bieleho dámu a vyriešil vznikajúce komplikácie na šachovnici. 

11

Bum! A na toto presne biely čakal. Jeho dáma vyhadzuje bezradného pešiaka na poli f7 a čiernemu kráľovi zasadzuje doslova bozk smrti. Z diaľky krytá strelcom nemôže byť kráľom ani inou figúrou vyhodená a čierny kráľ nemá žiadny priestor, kam by sa schoval. Čierny vyvesuje bielu zástavu a partia končí, ako po peknej spolupráci dvoch hokejových útočníkov v presilovke, ktorí dávajú víťazný gól. 

Ak sa vám táto ukážka páčia, budeme vďační za jej zdieľanie. A pokiaľ by ste chceli vidieť viac rýchlych, útočných partií, určite by som vám doporučil knižku Šachové miniatúrky.

 

Autor: Michal Vrba, spolumajiteľ Šachového obchodu a šachový tréner detí a mládeže


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.