Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Blog nadšeného šachistu, Strana 3

Ako sa hrá šach I.

Ako správne "otočiť" šachovnicu?

Na začiatku hry si šachovnicu položíme tak, aby mal každý hráč v pravom dolnom rohu biely štvorec.

Správne postavenie šachových figúr

Figúrky sú následne poukladáme na prvý a druhý rad, resp. na siedmy a ôsmy rad. V druhom a siedmom rade stoja vždy pešiaci.

Veže idú do rohov, jazdci vedľa nich, nasledujú strelci a nakoniec dáma, ktorá vždy ide na svoju farbu (biela dáma na bielu, čierna dáma na čiernu).

Najčastejšou chybou býva práve opačné, resp. vymenené postavenie kráľa a dámy.

Ako sa hýbu šachové figúrky?

Ako ťahá jazdec

Jazdci sa pohybujú úplne iným spôsobom ako ostatné figúry - do písmena "L". Alebo by sme mohli povedať jedno políčko rovno a jedno šikmo. Jazdci sú taktiež jedinými figúrami, ktoré môžu preskakovať ako naše, tak aj súperove figúrky.

Ťah jazdcom je vo všeobecnosti najťažší, preto je dobré začať s učením práve s touto figúrkou.

Zaujímavosťou je, že jazdec z bieleho políčka dokáže vždy skočiť iba na čierne a naopak.

Ako ťahá strelec?

Strelec sa môže hýbať tak ďaleko, ako chce, ale len diagonálne. Každý strelec začína na jednej farbe a musí na tej farbe vždy ostať. Hovoríme im taktiež bieľopolný alebo čiernopoľný strelec.

Strelci dobre spolupracujú, pretože spoločne kryjú biele aj čierne polia.

Ako ťahá veža?

Veža sa môže pohybovať tak ďaleko ako chce, ale len dopredu, dozadu a do strán. Veže označujeme ako ako "ťažké" figúry a keď sa vzájomne kryjú, ich sila rastie.

Ako ťahá dáma?

Dáma je najsilnejšia figúrka hry. Môže sa posúvať v ľubovoľnom smere - dopredu, dozadu, do strán alebo diagonálne - tak ďaleko, pokiaľ jej nestojí v ceste iná figúrka. Súperove figúrky vyhadzuje a ostáva stáť na ich mieste.

Zjednodušene by sme mohli povedať, že dáma kombinuje pohyb strelca a veže.

Ako ťahá kráľ?

Kráľ je najdôležitejšia figúrka, ale je jedna z najslabších. Kráľ môže ísť len o jedno políčko do ktorejkoľvek strany. Kráľ sa nikdy nemôže posunúť do šachu (kde by mohol byť vyhodený).

Keď je kráľ napadnutý inou figúrou, nazýva sa to „šach“.

Ako ťahá pešiak?

Pešiaci sú nezvyčajní, pretože sa hýbu a berú rozdielnymi smermi: hýbu sa dopredu, ale berú diagonálne. Pešiaci sa môžu hýbať len o jedno políčko dopredu, okrem prvého ťahu, keď sa môžu posunúť o dve polia.

Pešiaci môžu brať len diagonálne (šikmo) dopredu. Nikdy sa nemôžu hýbať alebo brať iné figúry dozadu. Ak je priamo pred pešiakom iná figúra, nemôže sa pešiak ďalej hýbať ani tú figúru vyhodiť.

Šachové knižky pre začiatočníkov

Autor: Michal Vrba, šachový tréner

Spokojní ľudia sú naša priorita

Len nedávno sme si našli v sklade šachového obchodu takýto pekný pozdrav od nášho kolegu Janka. Kalendár nám spríjemňuje každodenné povinnosti a jeho slová nás natoľko potešili, že sme sa rozhodli sa s vami o ne podeliť.

PS. Áno, Janko je tak isto ako aj ďalší kolegovia navyše šachista :-)

Obrázok článku

"Drahí kolegovia,

ďakujem vám za rýchle a pohodlné prijatie do kolektívu šachového obchodu. Vážim sit oho, aj toho, ze šachový obchod nie je len obyčajný obchod. Také vzťahy by som niekde v obchodom reťazci ťažko mal :-)

Berte tento kalendár ako niečo na spríjemnejnie a v prípade nervov aj ako prvú pomoc. 

Ešte raz ďakujem

Janko

PS. Všetky fotky som vyrobil počas potuliek. Žiadna nie je z internetu."

Ako vybrať ideálne šachy?

S touto otázkou sa stretávame pravidelne každý deň. Hľadáte šachy ako darček pre dieťa, vnuka či vnučku? Chceli by ste potešiť známeho originálnym a hodnotným darčekom? Alebo ste práve začali hrávať šachy, napríklad online a hodili by sa jedny šachy mať aj doma? 

Poďme sa na to spoločne pozrieť.

Šachy ako darček

V tejto kategórii sú jednoznačným favoritom "kazetové" šachy. Ich veľkou výhodou je skladnosť.

Figúrky sú uložené priamo v zloženej šachovnici a tak je možnosť ju odložiť do knižnice bez toho, aby výrazným spôsobom zaberala miesto. Druhou výhodou je častokrát zajímavé spracovanie figúrok. 


  

Pozrieť ponuku Drevené šachy

Hrajte šachy ako profesionál

Začali ste hrávať šach s kamarátmi? Obľúbili ste si šachovú online aplikáciu a občas by ste si radi niečo "natrénovali"? Alebo by ste si so svojím obchodným partnerom pred partičkou golfu dali ešte jednu partičku šachu?

V tomto prípade je voľba jednoznačná. Veľkosť je otázkou vkusu. Súťažná veľkosť figúrok a šachovnice, kvalitné spracovanie z dreva a dizajn, ktorý povie za vás, že patríte k profíkom.  


  

Pozrieť ponuku Profesionálnych šachov

Šachy na cesty

Predstavte si cestu vlakom alebo autobusom. Deti idú na tábor, do školy v prírode. Cestujete s partiou za dobrodružstvami?

Cestovné šachy nájdete aj veľkosti mobilu. Magnetické, kedykoľvek zavriete a v partii pokračujte hneď, ako stihnete horský prípoj a po dobrom občertvení v lokálnom podniku. A čo taká dovolenka pri mori?

Cesta autom, deti na zadných sedadlách si podávajú šachovnicu a vy máte istotu, že figúrky istené magnetom zostanú presne tam, kde ich deti položia.

Plážový oddych pri vychladenom nápoji a pod slnečníkom čítate konečne v kľude svoju šachovú knižku a prehrávate partie slávnych majstrov. Máte tú pohodu aj vy pred očami?

  

Pozrieť ponuku Magnetických šachov


Dôslednosť je známkou úspešných

Vybrali ste šachy, ktoré budú slúžiť niekoľko veľa rokov. Sú dve veci, ktoré neodmysliteľne patria k šachom. A je jedno, o akom type šachov hovoríme. Šachová partia by stratila náboj, svoje čaro, keby sa nehrala s limitovaným časom.

Práve k tomu slúžia šachové hodiny. Časy analógových hodín sú nenávratne preč, napriek tomu si k nim stále nájdu cestu ortodoxní fanúšikovia.

Digitálne šachové hodiny vždy presne nastavíte, odčítate presný čas, dokáže pridávať bonusový čas za vykonaný ťah, pamätá si vaše predvolené časy a v prípade vypršania času vás signalizácia upozorní zvukom alebo vizuálne.

Nastavte sebe aj svojmu súperovi 5 minút na partiu (zahrajte blitzky, ako s obľubou nazývajú takúto hru šachisti), odštartujte partiu a zažite ten pocit, keď sa 5:00 zrazu zmení na 4:59 a čas sa začne nezadržateľne míňať a vy hľadáte plány, obranu, útok...


Pozrieť ponuku Šachových hodín

V šachovej partii už v 40tom ťahu môže vzniknúť viac pozícií, ako je atómov vo vesmíre. V takej spleti možností je jednoduché sa stratiť. Sprievodcom na tejto ceste, bedekerom či kompasom, aby človek stále vedel, ktorou cestou ide, je šachová knižka.

Tých je nepreberné množstvo. A v každom dobrom šachovom obchode vám budú vedieť poradiť. Neváhajte sa pýtať.


Pozrieť ponuku Šachových kníh

Autor: Michal Vrba, predajca Šachového obchodu, šachový tréner a klubový hráč, predseda Bratislavskej šachovej akadémie

Super ťažký šach-mat na 1 ťah

Šach-mat nastáva, keď ke kráľ ohrozený súperovou figúrou a

  • nemôže ju vyhodiť
  • nemôže jej dať nič do cesty
  • nemôže s kráľom ustúpiť na neohrozené pole

Jednoťahový mat sa môže zdať ako triviálna záležitosť. Pripravil sme pre vás tri ukážky, že aj nad jednoťahovým matom sa dá zapotiť. Váš víťazný ťah si môžete skontrolovať v spodnej časti blogu, kde sa nachádzajú riešenia.

Príklad č.1 - Biely na ťahu dá šach-mat. Aký je vyhrávajúci ťah?

1a

Príklad č.2 - Biely na ťahu dá šach-mat. Aký je vyhrávajúci ťah?

2a

Príklad č.3 - Biely na ťahu dá šach-mat. Aký je vyhrávajúci ťah?

3a


RIEŠENIA


Príklad č.1 - Častý motív matu alebo aspoň nebezpečného šachu. V prípade, ak sú pešiaci F a G predsunutí, pole H5 je ideálnym miestom pre dámu, v našom prípade pre strelca.

Ten v spolupráci s jazdcami, ktorí sú perfektne umiestnení v centre šachovnice na predsunutých bodoch, vytvorili pre čierneho kráľa matovú sieť. Šach-mat.

1. Sh5 mat

1b

Príklad č.2 - Vždy sledujte celú šachovnicu! Nenápadný strelec na poli h1 môže byť ľahko prehliadnuteľný. Tu však odviedol medvediu prácu bez toho, aby sa čo i len pohol.

V ceste mu stála jeho vlastná veža. Tá sa presunula na pole f6. Pole je síce trikrát napadnuté čiernymi figúrami - pešiakom, jazdcom i dámou, no čierny ju nemôže vyhodiť práve pre šach strelcom. Takzvaný "odťažný" šach. V našom prípade mat.

1. Vf6 mat

2b

Príklad č.3 - Na prvý pohľad sa nič dramatické nedeje. Čierny kráľ sa nachádza v centre šachovnice a v pohybe mu nebránia žiadne figúry. Ani jeho vlastné, ani súperove.

Avšak dvojica strelcov, častokrát omnoho silnejšia ako veža, vytvorila okolo čierneho kráľa neviditeľnú matovú sieť. A tak biela dáma už len dokonala dielo skazy. Šach-mat.

1. De4 mat

3b

Taktika v šachu rozhoduje viac ako v 84% prípadoch. Poznať taktické motívy znamená vedieť vyhrať vyhratú partiu. Na jej štúdium doporučujeme napríklad knižku Základy taktiky.

Autor článku: Michal Vrba, šachový tréner


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Pravidlá šachu / Ako hrať šach

Poďme sa pozrieť na základné pravidlá tejto kráľovskej hry: 

1. Šachovnica je na začiatku hry položená medzi dvoch hráčov tak, aby biele políčko bolo vpravo dole, a jednotlivé figúrky sú rozostavané takto: 

 King-Placement-in-Chessboard

2. Prvý ťah v partii vykonáva biely, po ťahu bieleho nasleduje ťah čierneho, a takto sa ťahy bieleho a čierneho striedajú až do konca partie.

3.Jednotlivé figúrky sa pohybujú takto: 

Pešiak chodí iba smerom dopredu, zo základného postavenia o jedno alebo o dve polia, po vykonaní prvého ťahu sa môže pohybovať už iba o jedno pole. Súperove figúry berie o jedno pole po diagonále dopredu. 

Pawn-Piece-Moves-In-Chess

Strelec chodí po diagonále. 

Bishop-Piece-Move-In-Chess

Jazdec chodí do tvaru písmena L. Môže preskakovať vlastné aj súperove figúry. 

Knight-Piece-Move-In-Chess

Veža chodí po stĺpci alebo rade. 

Rook-Piece-Move-In-Chess

Dáma chodí ako strelec aj ako veža. 

Queen-Piece-Move-In-Chess

Kráľ chodí o jedno pole v akomkoľvek smere. 

Knig-Piece-Move-In-Chess

4. Cieľom hry je dať súperovmu kráľovi šach-mat. O tom, ako možno dať rýchlo šach-mat, sa dočítate v našom predošlom blogu.

5. Ale pozor, v súťažných partiách, hraných so šachovými hodinami, vyhrá aj ten, kto vyhrá „na čas“. To je prípad, kedy súper prekročí časový limit – buď nestihne urobiť potrebný počet ťahov za určitý časový úsek (väčšinou je to 40 ťahov za 1,5 hodiny), alebo jednoducho prekročí časový limit, to znamená, že mu na hodinách ostane 0:00:00.

V šachovom žargóne sa v minulosti hovorievalo, že súperovi „spadla zástavka“, keďže na analógových hodinách je skutočne malá červená zástavka, ktorá po prekročení času spadne. Veľmi obľúbené sú analógové hodiny, ako sú na obrázku nižšie, ktoré nájdete aj v ponuke šachového obchodu.

5095_analogove-sachove-hodiny-insa

Ak si chcete vyskúšať zahrať šachovú partiu so súťažnými digitálnymi hodinami, môžete si vybrať z našej pestrej ponuky.

Autor článku: majsterka FIDE Niki Vrbová


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Online šach

V blogu o online šachu si ukážeme možnosti a formy a špecifiká, hrania šachu online. 

Šachy na online platformách

K najpopulárnejším hracím platformám šachu patrí chess.comlichess.org.

Oba šachové servre ponúkajú okrem okamžitej možnosti zahrať si šachovú partiu aj veľkú škálu doplnkov na šachový tréning, hranie v tímoch, výukové lekcie šachu, možnosť streamovania partií, sledovanie najsilnejších šachových podujatí sveta a pod. 

Lichess_homepage

Výhody šachista získa po registrácii na platformách. Lichess je celý zdarma a bez reklám, pričom je možnosť „stať sa donorom“.

Chess.com ponúka možnosť predplatenia členstva, čím sa odomknú doplnkové funkcionality, a hráč sa zbaví zobrazovaných reklám. 

chesscom

 

K ďalším známym šachovým portálom, na ktorých nájde šachista všetko potrebné, no najčastejšie sa využívajú napríklad k šachovým prenosom zo šachovej olympiády alebo iných významných podujatí, patrí chess24.com alebo chessbase.com

Online šach ,offline šach, alebo oba súčasne?

Dnes už šachové herné platformy poskytujú pohodlné a zaujímavé prepojenie s offline šachovým svetom. A to nielen z pohľadu šachových online prenosov z OTB (over the board), alebo „živých“, šachových podujatí. 

pegasus

Veľa šachistov využíva možnosť prepojenia online hry z pohodlia svojho domova, na klasickej 3D šachovnici, s kýmkoľvek na svete. 

Takýchto riešení je už v súčasnosti pomerne veľa. K cenovo najdostupnejším a zároveň technicky najjednoduchším, určite patria šachy DGT Pegasus. Stačí vám k nim mobil, ktorým prepojíte šachovnicu cez bluetooth s vašou obľúbenou šachovou aplikáciou a hráte.  

Tak ako? Podľahli ste aj vy čaru a možnostiam hrania šachu online, alebo zostávate zarytým fanúšikom offline sveta? 

Šachové počítače v Šachovom obchode

Autor: Michal Vrba, šachový tréner

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.