Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Šachový obchod podporuje šachové podujatia aj počas pandémie

Športové a kultúrne podujatia sú posledné mesiace pozastavené a vyhliadky na najbližšie mesiace nie sú vôbec také ružové, ako by sme si všetci priali. Veľkým športovým zväzom hokeju, futbalu či basketbalu sa podarilo svoje najvyššie súťaže udržať v chode i bez divákov na tribúnach. 

V šachovom svete je situácia iná. Všetky podujatia, na ktorých sa šachisti zvykli stretávať, sú zrušené alebo pozastavené, no šachová hra zažíva renesanciu. Na internete. 

Šach sa dá jednoducho, doslova jedným klikom, hrať v teple domova. Človek nemusí nikam cestovať a aj napriek tomu si môže zahrať partiu či turnajový zápas s kýmkoľvek na planéte. A to nehovoríme iba o šachistoch. 

Jednoduchosť, dostupnosť a nulové náklady pritiahli k šachu desaťtisícky ľudí, ktorí by inak kráľovskú hru možno nikdy nevyskúšali. A to nielen ako hráči, ale aj ako diváci. Šach nepotrebuje obrie tribúny. Tie sa nachádzajú priamo v šachových herniach či na streamovacích portáloch, kde sa pravidelne premietajú komentované zápasy lokálnych turnajov až po zápasy najsilnejších veľmajstrov. Majstra sveta Magnusa Carlsena nevynímajúc. 

Ak máte radi čísla, uvádzame štatistiku vývoja odohraných partií na jednom z mnohých herných portálov lichess.org, kde doslova vidieť raketový vzostup počtu partií od marca 2020. Napríklad vo februári tohto roka portál evidoval okolo 44 miliónov partií, v októbri to bolo viac ako 70 miliónov.

lichess 

Aj v Šachovom obchode sme veľmi radi, že nás oslovila odborná verejnosť a organizátori šachových online podujatí na Slovensku a v Česku, ktoré môžeme podporiť či už podporou cenového fondu pre hráčov alebo aj organizátorsky. 

Z viacerých podujatí, na ktorých sa zúčastníme aj sami, a na ktoré by sme vás radi pozvali, pretože majú skvelú myšlienku, vyberáme niekoľko:

17.11.2020 Šach spája. Benefičný turnaj za účasti svetových veľmajstrov, z ktorého výťažok poputuje na pomoc Katke k jej prvým krôčikom.

28.11.2020 Bratislava online chess open. Séria troch šachových turnajov, vďaka ktorým vznikli aj výukové videá a videá o majstroch Bratislavy na youtube Bratislavskej šachovej akadémie.

Peryho turnaje (Turnaje trénera Tomáša Peričku). Od novembra 2020 organizuje šachový klub Osuské turnaje hlavne pre deti a mládež, ktorých cieľom je nahradenie štandardných tréningových partií, ktoré by inak deti hrali v klubovniach. Takto si svoje vedomosti a zručnosti môžu stále precvičovať v praxi a tréneri ich môžu viesť k zlepšovaniu šachovej techniky. 

6.12.2020 Vianočný turnaj na internete. Československý projekt pre široké šachové publikum, ktorý presahuje hranice krajov či jedného štátu. Na prvom októbrovom turnaji sa zúčastnilo viac ako 120 šachistov, ktorí si mohli zmerať sily aj s českým veľmajstrom Vojtom Plátom.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.