Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Tipy na dokonalý vianočný šachový darček II.

Poradíme vám, ako správne vybrať ten najkrajší šachový darček

Milí priatelia, blížia sa Vianoce a v Šachovom obchode vieme, že šach je skvelou možnosťou ako potešiť svojich blízkych pod vianočným stromčekom.

No vieme aj to, že pre nešachistov môže byť výber správneho šachového darčeku aj náročná úloha. Preto sme pre vás pripravili tipy ako sa zorientovať v širokej ponuke, aby ste vybrali ten najkrajší šachový vianočný darček.

V tomto blogu sme sa zamerali na šachové knižky, ktoré potešia každého šachistu.

Povedzme si pravdu, šachových knižiek v Česku a na Slovensku vychádza len málo. O to viac sa vždy tešíme, keď nejaká nová uzrie svetlo sveta.

Tento rok však bol celkom plodný a vyšli krásne šachové publikácie.

Novinky roka 2021

Mat šachovému králi (Vlastimil Hort)

Český šachový veľmajster Vlastimil Hort napísal počas emigrácie v Nemecku tri detektívne poviedky zo šachového prostredia. Až po dlhých desaťročiach sa podarilo knižku preložiť do českého jazyka.

Ak máte radi napínavé detektívky, vedzte, že nezákonné činy sa dejú aj v šachu. Knižka obsahuje tri príbehy, na ktorých čítanie nemusíte poznať ani pravidlá šachu. 

Ako darček tak knižka poteší každého šachistu, nezáleží na akej úrovni šach hrá. Navyše, s radosťou si ju možno prečíta i každý milovník detektívok. 

4927-2

Osem stretnutí s Michailom Taľom (Ján Plachetka)

Michail Taľ, ôsmy majster sveta v šachu. Ján Plachetka, prvý slovenský veľmajster. Taľa, prezývaného aj ako ”čarodejník z Rigy”, vystrelil na šachové nebo ako kométa. Jeho partie a nesmrteľné kombinácie žijú a fascinujú šachistov dodnes.

Ako s obľubou hovorieval: “poznáme tri typy šachových kombinácií – tie správne, tie nesprávne a tie moje”. 

Ján Plachetka mal možnosť stáť zoči-voči Taľovi až 8-krát. Vzájomné skóre zostalo vyrovnané 4:4, no partie to boli bojovné do posledného ťahu. Nielen o týchto partiách, ale aj o zážitku hrať proti majstrovi sveta, to všetko prináša knižka z prvej ruky, priamo od účastného veľmajstra a výborného rozprávača, Jána Plachetku. 

Knižka poteší každého zanieteného šachistu.

5320-2

Kapitoly ze strategie a Cvičebnice koncovek

Novinky uplynulého roku uzatvárajú dve knihy vhodné na šachový tréning. Odporúčame ich ako darček pre mierne pokročilých a pokročilých šachistov, ktorí sa chcú v šachu neustále zlepšovať.

Ako napovedá názov, titul Kapitoly ze strategie ľudskou rečou priblíži rozhodnutia na šachovnici s dlhodobými dôsledkami. 

Naopak Cvičebnice koncovek je skvelý titul na trénovanie typických koncovkových pozícií za rôzne témy a typy.

Ak ich venujete ako kombo, určite nebudete ľutovať!

Čo pre deti?

Pri šachu - rovnako ako pri iných aktivitách či športových činnostiach - je najdôležitejšie, aby to deti hlavne bavilo. 

Výborne spracovaná knižka pre začiatočníkov “Malé představení šachových kouzel” (pre deti vo veku 6-8 rokov) a knižka pre mierne pokročilých “Tři části šachové partie” (pre deti vo  veku 7-9 rokov), napísané šachovým trénerom a pedagógom Martinom Beilom zaujmú svojím spracovaním aj najmenších šachistov

Deti si do nich môžu kresliť a písať - presne ako do pracovného zošita.

1572-15

Pre tých, ktorí chcú byť lepší

Ako šachový tréner dostávam pomerne často otázku “Akú knihu by ste mi odporučili, keď sa chcem zlepšiť v šachu?”. 

Možností je skutočne veľa. Niekto sa chce zlepšiť v otvoreniach, niekto v strednej hre a iný v koncovkách. Ďalší by sa zas rád inšpiroval majstrovskými partiami. 

Ak však chcete knižku venovať ako darček a neviete úplne presne, na ktorú oblasť sa zmerať, odporúčam knižky, ktoré mám vždy poruke, keď chystám šachový tréning pre zverencov. 

Základy taktiky.

Správna taktika rozhodne partiu v približne 74% prípadoch. Dostatočný dôvod sa tejto téme venovať, nemyslíte? 

172

Základy stratégie.

Knižka, ktorá odpovedá na veľmi častú otázku “Rozohrám partiu, ale neviem, čo mám potom robiť”. 

Šachové miniatúrky.

Povedme si pravdu, každému sa páčia rýchle partie končiace efektným matom. Nie vždy sa nám podarí napodobniť takúto partiu, no rozhodne nám dodajú odvahu a inšpiráciu.

Čo sa deje, keď zhasnú svetlá?

Na záver by som rád doplnil ešte moje tri obľúbené publikácie. 

Richard Réti, šachový génius.

Životný príbeh šachového veľmajstra Richarda Rétiho, ktorý pochádzal z Pezinka, jedného z najväčších šachistov, šachových publicistov a pedagógov, akých táto hra mala v celej svojej bohatej histórii, by mal poznať každý nadšenec šachu.

Autorom je Oliver Solga, bývalý starosta mesta Pezinok, ktorému sa podarilo zmapovať život šachového velikána do poslednej bodky. 

Kniha prináša zaujímavé informácie, ktoré sa týkajú nielen jeho originálnej osobnosti a mimoriadneho významu, ale aj množstvo dobových súvislostí, najmä po vzniku Československej republiky a po Rétiho prijatí československého štátneho občianstva v roku 1920.

Navyše môže byť aj pútavým čítaním i pre nešachistov.

2030-10

Můj šachový svět.

Autorom poublikácie je dlhodobá a súčasná česká šachova jednotka, David Navara. Napriek tomu, že kniha má pomerne veľa strán, zhltol som ju doslova na posedenie. Autor je aktívny profesionálny šachista, ktorý patrí do úzkej svetovej špičky.

Navštevuje množstvo svetových podujatí, hral proti súperom, ktorých bežne šachisti stretnú iba na Facebooku alebo Instagrame.

So svojím nezameniteľným humorom odhaľuje okrem vlastných zaujímavých partií aj zákulisie najväčších turnajov. Poodhaľuje príhody, ku ktorým sa nedostanú ani investigatívni novinári. Môže si to dovoliť, lebo ich sám zažil. A to ma na knižke najviac baví. 

304-1

Psychologický průvodce šachovou partií.

Nedajte sa pomýliť. Skutočne ide o knihu z antikvariátu. Sám mam jednu vo svojej knižnici a dokážem ju čítať stále dookola. Obsahuje aj šachové partie, ktoré sa viažu k predchádzajúcemu príbehu šachových majstrov.

Kniha poukazuje na fakty ako je možné, že hráči svetovej triedy spravia školácku chybu. A to opakovane! Rozpráva aj príbeh druhého majstra sveta, ktorý napriek vynikajúcej šachovej pamäti zabudol, v akom hoteli sa ubytoval. No ešte zaujímavejšie bolo, ako túto situáciu vyriešil. 

Jednoducho, šach, to nie je iba matematika. Šach je o psychológii, psychike a o veciach, ktoré niekedy jednoducho ani nevieme vysvetliť, prečo sa udiali.

 

Už viete, ktorá knižka by sa mohla objaviť aj pod vaším vianočným stromčekom? Ak ste stále nenašli, čo ste hľadali, pokojne nám napíšte alebo zavolajte, poradíme vám!

Autor: Michal Vrba, zakladateľ Šachového obchodu a šachový tréner šachovej akadémie

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.