Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Budeme mať nového majstra sveta?

Budeme mať nového majstra sveta? 

Už o niekoľko dní sa začne najočakávanejšia šachová udalosť roka - zápas o titul majstra sveta medzi obhajcom titulu Nórom Magnusom Carlsenom a jeho vyzývateľom Rusom Janom Nepomňaščnym.

Poďme si spoločne zaveštiť: ostane geniálny Carlsen majstrom sveta, alebo ho Nepo (asi chápete, prečo je v šachovom svete známy najmä pod touto skratkou) z trónu zosadí a stane sa novým šampiónom?

Aby sme ale len tak naverímboha netipovali, poďme sa pozrieť i na kľúčové argumenty v prospech jedného či druhého hráča. 

cover

1. Vzájomné skóre v prospech Rusa

Mnohí šachoví fanúšikovia veria Nepovi argumentujúc, že Rus má proti Carlsenovi vo vážnych partiách pozitívne skóre. Ide dokonca o vysoko pozitívne skóre, 5:1 v prospech ruského šachistu, (nepočítajúc remízy, samozrejme).

Dve z týchto partií sa však odohrali už dávno, na mládežníckych majstrovstvách do dvanásť a štrnásť rokov. Možno mal Nepo skoršiu pubertu, ktovie, zdá sa však, že v mladších rokoch bol skutočne trošku popredu. Každopádne je zaujímavé, že o titul majstra sveta budú hrať rovesníci: obaja hráči oslávia počas zápasu 31 rokov.

Nie je to vôbec zvykom: napríklad Karpova od Korčného delilo celých dvadsať rokov, Carlsena od Ananda dokonca ešte o rok viac.

Vráťme sa ale k vzájomným zápasom. Poslednú rezultatívnu vzájomnú vážnu partiu, hranú v Chorvátsku v roku 2019, vyhral Carlsen. A svojho budúceho soka bije aj v rapidoch. Takže argument so skóre v prospech Rusa úplne nesedí.

Ale jedno pozorovanie je zaujímavé: vo vzájomných partiách oboch súperov dominovali čierne figúrky. Bude teda dobré sledovať, či sa čierne figúry presadia aj v samotnom zápase. Možno sa po ňom začne v šachovom svete hovoriť o výhode čiernych figúr... 

nepo

Jan Alexandrovič Nepomňaščnym

2. Rating

Keď príde na ELO, vec je jednoznačná. Magnus Carlsen je dlhodobo svetovou jednotkou, a teda má lepšie výsledky, než ktorýkoľvek šachista na svete. Dovoľte mi zábavné pozorovanie: keď Nepo vyhral turnaj kandidátov, ktorým sa do zápasu s Carlsenom kvalifikoval, jeho performance (teda ratingový výsledok, ktorý dosiahol v danom turnaji), sa viac-menej rovnal Magnusovmu súčasnému ratingu.

Vysvetlené jednoduchou rečou: keď Nepo dosiahol svoj životný úspech, hral približne tak dobre, ako hráva Carlsen bežne celé roky. 

3. Zápasové skúsenosti

Tých niekoľko vyvolených šachistov, ktorí niekedy dostali šancu hrať zápas o majstra sveta, sa zhoduje: záťaž, ktorú so sebou takýto zápas prináša, sa nedá s ničím porovnať. Možno len s preťažením, ktoré cítia piloti nadzvukových stíhačiek.

Nór má za sebou už niekoľko takýchto zápasov. Vie, čo a ako: ako si zostaviť tím, aký rytmus oddychu a práce mu najlepšie funguje, ako sa vyrovnať s enormnou pozornosťou médií. Nepo tieto skúsenosti nemá. Nielenže nikdy nehral zápas o šachovú korunu: v posledných rokoch nehral vôbec žiadny zápas, ak teda nerátame pubertálne škriepky na chess.com.

To je pre Rusa veľký handikep. Tým viac, že ak prehrá jednu či dve partie v úvode, proti nepriestrelnému Nórovi už nemusí dostať šancu na vyrovnanie. 

magnus

Magnus Carlsen

4. Matematické modely a stávkové kancelárie

Ak by sme chceli naše úvahy čo najviac zobjektívniť, môžeme sa pozrieť na simulácie zápasu a na kurzy stávkových kancelárií. Autor s nickom SmarterChess na chess.com pomocou virtuálnych simulovaných zápasov odhadol, že šance na Carlsenovu výhru sú približne 80 percent. To si myslia aj šachoví fanúšikovia: 84 percent z nich odhaduje, že vyhrá súčasný majster sveta.

A stávkové kancelárie sú podobného názoru: napríklad vo Fortune je na víťazstvo Carlsena kurz 1.34, na Nepa 3.15. 

Záver

Myslím si teda, že odpoveď na otázku položenú v titulku je záporná. Nie, nebudeme mať nového majstra sveta. Magnus Carlsen svoj titul s veľkou pravdepodobnosťou obháji. O šachovú korunu ho zrejme oberie až o pár rokov neskôr iný, vážnejší súper.

Môj tip je, že to bude Alireza Firouzja.

1007145.663d5845.5000x5000o.9ee7f312a451

Alireza Firouzja

Autor: Veľmajster Ján Markoš, autor šachových kníh Tajná Prísada, Pod hladinou

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.