Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Super ťažký šach-mat na 1 ťah

Šach-mat nastáva, keď ke kráľ ohrozený súperovou figúrou a

  • nemôže ju vyhodiť
  • nemôže jej dať nič do cesty
  • nemôže s kráľom ustúpiť na neohrozené pole

Jednoťahový mat sa môže zdať ako triviálna záležitosť. Pripravil sme pre vás tri ukážky, že aj nad jednoťahovým matom sa dá zapotiť. Váš víťazný ťah si môžete skontrolovať v spodnej časti blogu, kde sa nachádzajú riešenia.

Príklad č.1 - Biely na ťahu dá šach-mat. Aký je vyhrávajúci ťah?

1a

Príklad č.2 - Biely na ťahu dá šach-mat. Aký je vyhrávajúci ťah?

2a

Príklad č.3 - Biely na ťahu dá šach-mat. Aký je vyhrávajúci ťah?

3a


RIEŠENIA


Príklad č.1 - Častý motív matu alebo aspoň nebezpečného šachu. V prípade, ak sú pešiaci F a G predsunutí, pole H5 je ideálnym miestom pre dámu, v našom prípade pre strelca.

Ten v spolupráci s jazdcami, ktorí sú perfektne umiestnení v centre šachovnice na predsunutých bodoch, vytvorili pre čierneho kráľa matovú sieť. Šach-mat.

1. Sh5 mat

1b

Príklad č.2 - Vždy sledujte celú šachovnicu! Nenápadný strelec na poli h1 môže byť ľahko prehliadnuteľný. Tu však odviedol medvediu prácu bez toho, aby sa čo i len pohol.

V ceste mu stála jeho vlastná veža. Tá sa presunula na pole f6. Pole je síce trikrát napadnuté čiernymi figúrami - pešiakom, jazdcom i dámou, no čierny ju nemôže vyhodiť práve pre šach strelcom. Takzvaný "odťažný" šach. V našom prípade mat.

1. Vf6 mat

2b

Príklad č.3 - Na prvý pohľad sa nič dramatické nedeje. Čierny kráľ sa nachádza v centre šachovnice a v pohybe mu nebránia žiadne figúry. Ani jeho vlastné, ani súperove.

Avšak dvojica strelcov, častokrát omnoho silnejšia ako veža, vytvorila okolo čierneho kráľa neviditeľnú matovú sieť. A tak biela dáma už len dokonala dielo skazy. Šach-mat.

1. De4 mat

3b

Taktika v šachu rozhoduje viac ako v 84% prípadoch. Poznať taktické motívy znamená vedieť vyhrať vyhratú partiu. Na jej štúdium doporučujeme napríklad knižku Základy taktiky.

Autor článku: Michal Vrba, šachový tréner


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.