Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Šach pre deti. Ako na to, keď chceme skúsiť hrať šachy?

Prejavilo vaše dieťa záujem o šachy? Rozmýšľate, ako ho prihlásiť do šachového krúžku v škole? Alebo je lepšie ísť rovno do šachového klubu? A ako viem svojmu dieťaťu v rozvoji pomôcť? 

To sú presne otázky, s ktorými sa opakovane stretáva množstvo rodičov. Ako ich vidíme z pohľadu šachového trénera? 

Deti sa pri šachu naučia trpezlivosti, predvídavosti, naučia sa vyhrávať, ale aj prehrávať a sami sa vysporiadať s týmito náročnými emóciami. Naučia sa niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Pri šachu stretnú množstvo zaujímavých ľudí, ale hlavne šach ešte nikomu neublížil a ani sa pri ňom nikto nezranil. Ak si teda odmyslíme rôzne vtipy o šachistoch. 

Prostredníctvom šachu sa deti dokážu naučiť a natrénovať množstvo softskillových zručností. O tom, aké majú šachy benefity na rozvoj detí, vyšlo mnoho štúdií a článkov, no dnes si povieme aspoň pár praktických rád. 

Keď začíname, je dôležité…

Pokiaľ je vaše dieťa vo veku 5 – 7 rokov a šach ho zaujal napríklad na dovolenke alebo na výlete u starých rodičov, a chcelo by ho skúsiť hrať, veľmi dobrou prvou voľbou je šachový krúžok v škole alebo v centre voľného času. 

V tomto veku je dôležité ako zo strany rodiča, tak aj trénera podporovať v ďeťoch radosť z hry a ich záujem viac ako pozerať na športové výsledky. Určite tomu pomôže ak budete mať doma jednoduchú, ale kvalitnú šachovú súpravu, na ktorej sa dá hrať aj trénovať.

Pozrieť šachovú súpravu DGT

52-9_1

Deti v tomto veku ešte nevedia veľmi čítať, no vedia veľmi dobre pracovať s obrázkami. Práve k tomu sa hodí napríklad knižka, do ktorej si deti môžu priamo kresliť a získať tak pre ne prirodzeným spôsobom veľmi pevné šachové základy. Doplnkom je tiež Šachová cvičebnice 1 a 2, v ktorej stačí malá pomoc dospeláka alebo staršieho súrodenca s prečítaním jednoduchého zadania, a deti sa s úlohami vedia vysporiadať sami - kreslením alebo hovoreným slovom.

Pozrieť knižku Malé predstavenie šachových kúziel

 1572-9

Chcem to skúsiť, lebo…

Ak sú vaše deti vo veku 8-11 rokov a prídu za vami s tým, že by chceli hrať šach, určite sa netreba zľaknúť. Veľmi častým motívom bývajú spolužiaci či kamaráti, ktorí chodia na šach a vaše deti by chceli s nimi zdieľať podobné radosti. 

Takisto je veľmi bežné, že sa prejaví faktor prirodzenej súťaživosti. Stačia obyčajné školské majstrovstvá alebo “prestávkový” turnaj, o ktorom ako rodičia ani nemusíme tušiť, a vaše deti sa chcú jednoducho zlepšovať. Cieľom môže byť aj obyčajná výhra nad starším spolužiakom. 

Čo v takom prípade? Rozhodne by sme takisto odporúčali školský šachový krúžok alebo miestne centrum voľného času. Je dobré spojiť sa so školou a vyskúšať si rôzne školské šachové turnaje či majstrovstvá, ktoré sa zvyknú organizovať na úrovni školy, kraja alebo republiky. 

Tu je potrebné k nadšeniu pristúpiť už z iného uhla pohľadu. Šachová súprava v domácnosti je nevyhnutnou súčasťou a úplne postačuje ako v prvom prípade. Na zváženie stojí menšia magnetická súprava, ktorá je šikovná na cestovanie autobusom či školské výlety autobusom alebo vlakom. 

Deti už vedia samostatne a s porozumením čítať a vytvárajú si svoje vzory, upevňujú základy. Práve v tomto duchu by som rozhodne siahol po knižkách, ktoré jednak spĺňajú vyššie spomenuté atribúty a zároveň sú pomerne “ľahko” čitateľné aj pre deti.

Pozrieť knižky: Slovníček začínajíciho šachisty, Šachové základy, Učebnice šachu, Učíme sa od majstrov

1964-12

3284-1

193-7

1770-11

Je to asi vážne, kto tým deťom má rozumieť?

Puberta je krásne obdobie života a šport, ktorému sa venujeme si nevyberá, je tu s nami. Ak za nami príde tínedžer, že by chcel hrať šachy, je to určite pre vás ako rodičov skvelá správa. Nenarážame teraz iba na bezpečné prostredie, ktoré šachová komunita vytvára, ale tiež na možnosť trénovať si aj svoju hlavu. A to v tom najlepšom zmysle. V dávnych časoch sa hovorievalo, že “šach je gymanstikou mysle” a s týmto výrokom nemožno nesúhlasiť. 

Pri mládežníkoch nad 12 rokov by som neváhal osloviť najbližší šachový klub. Tu už nie je dôvod sa “oťukávať”, ale skočiť do toho priamo. V šachovom klube máte istotu, že sa dostanete rýchlo nielen k súťažnému šachu, či už jednotlivcov alebo družstiev, ale tiež, že sa vám bude venovať šachista-tréner, ktorý dokáže deti už pomerne rýchlo zasvätiť do veľkého “šachového sveta”. 

K šachovej súprave, ktorú zrejme už doma budete v tomto čase mať, sú rozhodne vhodné šachové hodiny. Tie sa dajú využiť nielen na samotné hranie, ale aj na tréning zručností (napríklad dať mat vežou do časového limitu 1 min.), ako aj individuálny tréning simulujúci zápasovú partiu (hľadanie šachových kombinácií v časovom limite). 

Pozrieť šachové hodiny

46-3

K samotnému tréningu a zlepšovaniu je v tomto čase už naozaj množstvo možností, literatúry, online kurzov a podobne. Čo však považujem za "šachovú bibliu" sú knižky na tému taktiky a stratégie. Napríklad tieto dve by nemali chýbať v knižnici v žiadnom prípade a čokoľvek navyše je samozrejme plus a vkusom samotnej chute dieťaťa, aké zákutia tejto hry bude chcieť v budúcnosti odhaľovať.

Pozrieť knižky: Základy taktiky, Základy stratégie

172-7

175-7

Želám vám úspešný tréning a radosť z hry!

Autor: Michal Vrba, šachový tréner Bratislavskej šachovej akadémie a zakladateľ Šachového obchodu

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.