Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Prvé online majstrovstvá Slovenska v šachu

Viete si predstaviť počas pandémie 879 ľudí na jednom mieste? V jednej miestnosti?

To je ťažko predstaviteľné aj bez pandémie.

Šach má výhodu, že ho možno hrať aj online. Tejto príležitosti sa chopil organizačný tím, ktorého súčasťou je aj zakladateľ Šachového obchodu Michal Vrba. Podujatie, ktoré je svojím obsadením najväčšie na Slovensku, sa podarilo úspešne zorganizovať.

Natalia_Szotkowska

Prvé online Majstrovstvá Slovenska základných a stredných škôl sa odohrali na šachovom portáli lichess.org v polovici apríla 2021.

Z celého Slovenska sa do turnaja prihlásilo 341 študentov zo 70 stredných škôl. Prvé miesto si vybojovalo gymnázium V.B. Nedožerského z Prievidze, kde v čele školského tímu stál juniorský majster sveta IM Viktor Gažík. 

Strieborné medaily putovali na gymnázium J.G. Tajovského do Banskej Bystrice a bronzovú priečku obsadilo s rovnakým počtom bodov len o pomocné hodnotenie gymnázium H. Selyeho s VJM z Komárna.

Peter_Zilinec

Pokiaľ vyzerali majstrovstvá stredoškolákov ako zaťažkávajúca skúška, na druhý deň majstrovstvá základných škôl prekonali všetky očakávania. Prihlásilo sa 538 žiakov zo 118 škôl. Fantastické!

Prvé miesto putovalo do ZŠ s MŠ Za kasárňou v Bratislave. Na online odovzávaní cien sa zúčastnila aj pani riaditeľka, ktorá sa na livestream pripojila priamo z kaderníckeho salóna. Napokon, vypočujte si jej reakciu sami:

Druhé miesto putovalo do ZŠ Zlatá Rožňava, ktorej žiaci v šachu rozhodne nie sú žiadni nováčikovia a na podobných súťažiach patria vždy k favoritom. Na bronzovom mieste sa umiestnila SZŠ a SG CENADA z Bratislavy, kde pre zmenu majú zavedený šach ako riadny vyučovací predmet.

Musíme však povedať, že konkurencia bola obrovská a sme veľmi hrdí, že Šachový obchod mohol byť tiež partnerom podujatia a ocenení si v Šachovom obchode už vyberajú svoje ceny.

Najviac sa mládežníkom, samozrejme, páčia veci zo šachového merchu. No ak by sme mohli niečo odporučiť, dobrá knižka s tématikou šachovej fantázie rozhodne tiež dobre poslúži.

Šarmatní komentátori živých prenosov partií z majstrovstiev.

msr_ZS_stream

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.