Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Nepo si vybojoval právo vyzvať majstra sveta na boj o korunu

Bol to najdlhší turnaj kandidátov.

Začal sa hrať ešte v roku 2020, no prerušila ho pandémia koronavírusu. Ôsme kolo pokračovalo až v apríli 2021.

Osem možných vyzývateľov sa stretlo, aby si jeden z nich vybojoval miestenku na najvyššie poschodie. Životný turnaj, kde sa počíta iba prvé miesto.

Prvé miesto totiž dáva právo vyzvať majstra sveta, Magnusa Carlsena, na súboj o titul šampióna. 

51142208438_96eae495d8_k

Turnaj kandidátov sa prvýkrát uskutočnil v Budapešti v roku 1950 a vyhral ho David Bronstein. V zápase o titul majstra sveta však Bronstein v záverečnej partii pochybyl v jednoznačne remízovej koncovke.

Jedna jediná chyba v poslednej partii zápasu v záverečnej časti partie - povestný ťah jazdcom na A7 - ho stál titul majstra sveta. S týmto pocitom musel David žiť ďalších 54 rokov. Nikdy sa s tým nezmieril.

Šachy vedia byť kruté a krásne zároveň. 

51134722947_00d291ffa9_k

Od prvého kandidátskeho turnaja prešlo veľa času. Súčasným vyzývateľom sa stal Ian Nepomniachtchi (Nepo). Patrí k súčasnej šachovej elite, no nikdy zvlášť nevynikal. Až teraz sa naplno prejavila jeho sila.

Na tento turnaj sa pripravoval rok a najbližsšie mesiace sa bude pripravovať na zápas s Magnusom Carlsenom, ktorý drží titul majstra sveta od roku 2013 a šachovému svetu jednoznačne kraľuje nekompromisnou hrou.

Konečné poradie turnaja kandidátov 2021

vysledky

Nepo je však odhodlaný. Jeho taktika dokáže byť šokujúca a svoju šancu na získanie titulu a prinavrátenie ho do šachovej veľmoci Ruska určite nebude chcieť zahodiť.

Podarí sa mu to? Uvidíme na prelome novembra a decembra 2021.

Ešte jeden tip. Ak by ste si aj vy chceli zahrať šach so šachovou súpravou ako v turnaji kandidátov alebo v zápase o majstra sveta, v Šachovom obchode nájdete aj tento oficiálny set.

Oficiálny šachový set majstrovstiev sveta

wc_1

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.