Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Desať faktov, ktoré ste o šachu možno nevedeli II.

1.) Nový ťah, keď sa pešiak mohol pohnúť o dva kroky namiesto jedného (zo základného postavenia), ​​bol zavedený v Španielsku v roku 1280.

2.) Nemec Emanuel Lasker si udržal najdlhšie titul majstra sveta: 26 rokov a 337 dní. Je veľmi pravdepodobné, že tento rekord už nebude nikdy prekonaný.

3.) Počet rôznych kombinácií pre prvé štyri ťahy v šachu je asi 319 miliárd. Toto je ohromujúce číslo! Neexistuje žiadna hra, ktorá by sa v tomto smere dala porovnávať.

4.) Prvé mechanické hodiny, ktoré sa začali používať namiesto presýpacích, vynašiel Thomas Wilson v roku 1883. Moderné tlačidlové hodiny predstavil Veenhoff v roku 1900.

5.) Skladaciu šachovnicu vynašiel v roku 1125 kňaz hrajúci šach. Keďže cirkev v tom čase zakazovala kňazom hrať šach, svojej šachovnici vynašiel krytie tak, že vyzerala ako dve knihy ležiace na sebe.

6.) Druhá kniha, ktorá bola kedy vytlačená v anglickom jazyku, bola o šachu.

7.) V novembri 1988 v Long Beach v Kalifornii počítačový program DEEP THOGHT po prvý raz vôbec porazil medzinárodného veľmajstra. Takto vyzerajú šachové počítače dnes.

8.) V šachu existuje viac ako 1 000 rôznych otvorení a variantov, ktoré tí najlepší musia ovládať.

9.) Prvá šachovnica, na ktorej sa striedali biele a čierne políčka, sa objavila v Európe v roku 1090.

10.) Psychológovia často uvádzajú, že šach pôsobí ako účinný spôsob na zlepšenia funkcie pamäti. Nie je teda divu, že šach sa odporúča aj v boji proti Alzheimerovej chorobe, pretože umožňuje mysli riešiť zložité problémy a pracovať s nápadmi.

Niektorí tvrdia, že to môže zvýšiť inteligenciu, hoci je to zložitejšia téma. Štúdie účinkov šachu na mládež viedli k zavedeniu šachu do vyučovania na školáchv v rôznych krajinách. Je dokázané, že vďaka šachu dokážu deti dosahovať lepšie výsledky v škole.


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.