Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Pat v šachu - verný priateľ v prehratých pozíciách

S najväčšou pravdepodobnosťou ste sa už niekedy v živote ocitli v tzv. „patovej situácii“. V slepej uličke, z ktorej niet východu - ani zľava, ani sprava. V situácii, ktorá (zdanlivo) nemá riešenie. Ale čo znamená pat v šachu? V tomto blogu sa pozrieme na zúbky jednému z najvernejších priateľov šachistu v prehratých pozíciách, ktorý mu dokáže zachrániť nielen pol boda, ale aj dobrú náladu! 

Čisto technicky ide o postavenie, v ktorom jeden zo súperov nemôže vykonať žiadny ťah, napriek tomu, že je na rade, pričom jeho kráľ nie je v šachu. Keď vznikne pat, partia sa končí remízou. 

Pat je veru krásny spôsob, ako sa dostať z ošemetnej situácie na šachovnici, a my si teraz predstavíme zopár neuveriteľných pozícií, ktoré sa skončili práve patom. Držte sa pevne, začíname patovú hitparádu! 

  1. Čierny na ťahu:

 1_1

Pozícia čierneho je beznádejná. Avšak, predtým ako by sa vzdal, pokúsil sa ešte o posledný pokus...

1... Vb3 2. Kf2 Kh7 3. Se4+ Jg6 4. h5 Vb2+ 5. Ke3??

Veľa ťahov vyhrávalo, asi najjednoduchšie bolo 5. Kg3. Ale ťah v partii nečakane vedie k patu:

2_1

5... Ve2+! 6. Kf3 Ve3+! 7. Kxe3 s patom!

  1. Biely na ťahu:

3_1

Tu je biely ešte v horšej situácii – má o celého jazdca menej. Nie je zložité zbadať kontúry patu – je potrebné prilákať buď čiernu vežu alebo dámu na prvý rad. Biely má však ešte pešiaka na h-stĺpci... prvý ťah bieleho je preto celkom zrejmý: 

  1. h5 Dxe3 2. Ve1

(na 2. Vd1 by biely mohol odpovedať Ve8)   

Biely po tomto ťahu dúfal v zázrak, a síce, že priláka čiernu dámu na d-stĺpec. A ako to už v živote i v šachu býva, zázraky sa dejú... 

2... Dd2??

Akýkoľvek iný ústup dámy ako na d-stĺpec by bol vyhrávajúci.

4_2 

  1. Vd1!! Dxd1 4. De8+!

Čímkoľvek čierny zoberie súperovu dámu, partia skončí patom! J

  1. Biely na ťahu:

5_1 

Biely stojí samozrejme na uterák. Ale... pred podpísaním partiára sa poskúsil ešte o posledný trik:

  1. Kf1!

V situácii, keď vám na hodinách tiká čas a musíte rýchlo reagovať, sa môže stať všeličo.

1... Sxf3?? 2. g3+! Dxg3 

6_1

3... Dh5+ Kxh5, a napriek tomu, že čierny má celú kopu figúr naviac, partia končí remízou.

  1. Biely na ťahu:

7_1 

Opäť pozícia, kde by sa mohol biely hneď vzdať a nikto by mu to nevyčítal. Avšak... prečo neskúsiť ešte jeden diabolský plán! Už viete, aký bol nasledujúci ťah bieleho?

  1. a4 - a pasca na čierneho sa môže začať!

1... Vb2 2. Kf4

Ak by teraz čierny zobral 2... Vxf2, biely by sa naozaj mohol vzdať. Už by mu nepomohla ani svätená voda. Ale... čierny zobral 2... Dxf2??

12 

  1. Dg8+!! Kxg8 – pat!

 Čierny na ťahu:

 8_1

Táto koncovka je remízová, no čierny sa rozhodol nenechať nič na náhodu a v časovej tiesni prichystal na bieleho patovú pascu...

1... Kc5 2. h7 Kb5 3. Vb8+ Ka5 4. h8D

Pasca zaúčinkovala!

9_1 

4... Vb2+ a čierny dáva nekonečný šach po druhom rade.

Všetky vyššie uvedené príklady sú z krátkych partií (blitz), ktoré sa hrali na internete. V klasickej partii je, samozrejme, oveľa náročnejšie vlákať súpera do patu. Ale vždy sa o to treba aspoň pokúsiť!

Ako dobrý príklad vyberám ukážku z partie Lasker E. – Janowski D. (r. 1909):

10_1 

Pozícia čierneho je prehraná – má pešiaka menej a, navyše, biely chce zahrať Jd5 s hrozbou Ve7 mat. Janowski sa v tejto pozícii vzdal. Mohol sa však ešte pokúsiť o poslednú šancu a zahrať 1... c5. Ak by bol Lasker v piatej hodine hry nepozorný alebo unavený a zahral by lákavé 2. Jd5 so zdanlivo nekryteľným matom na e7, prišla by nečakaná odpoveď:

11_1 

2... Vxf3+! 3. Kxf3 Sxe4+ 4. Kxe4 a čierny by partiu zachránil.

Ako sme v tomto blogu videli, pat je veľmi originálna taktická zbraň, ktorá dokáže zachrániť šachistovi nejeden polbod. Stačí si iba udržať fantáziu aj v zdanlivo prehratých pozíciách.

Oveľa viac o pate sa dozviete z knihy Davida Kaňovského: Pozor na paty!, ktorú si môžete objednať TU. A nezabudnite sa mrknúť aj na ďalšie zaujímavé šachové knižky ;-)

Autorka: WFM Niki Vrbová

Zdroj: Chessmood


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.