Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Najdlhší mat na svete alebo ako sa hrá dokonalý šach

"Endgame tablebases" možno opísať len ako "dokonalý šach", pretože obsahujú iba tie najlepšie možné ťahy vo všetkých pozíciách. Výrazy "lepší" alebo "horší" prestávajú mať teda akýkoľvek význam. Marc Bourzutschky vyriešil veľký počet pozícií 8 kameňových pozícií (pozície, kde sa nachádza dovedna 8 figúr) a podelil sa o svoje výsledky a zistenia.

V roku 2010 ešte neboli dostupné verejnosti ani 7 kameňové pozície a myšlienka 8 kameňových pozícií sa zdala tak pritiahnutá za vlasy, že vo videu Google Talk Garry Kasparov (bývalý majster sveta v šachu) uvažoval, či nie sú 8 kameňové pozície vôbec limitom. Znie to extrémne?

Zoberme si, že vtedy 6 kameňové pozície vo formáte Nalimov zaberali 1 (TB) terabajt úložného priestoru a očakávalo sa, že 7 kameňové pozície budú zaberať 100-násobok. Ukázalo sa to ako pravda, pretože Lomonosov súbor, prvý verejne prístupný, mal v skutočnosti okolo 140 TB (terabajtov), ​​keď vyšiel v roku 2012.

Napriek ohromujúcej sile motorov (šachových počítačov) na zálohovanie týchto údajov sa hľadanie pravdy nezastavilo a rukavicu zdvihol nadšenec počítačového šachu a fyzik Marc Bourzutschky. Toto nie je jeho prvý vpád do tohto sveta, keďže prvé výsledky 7 kameňových pozícií vytvoril už v roku 2005. 

Nový svetový rekord


V 4 kameňových pozíciách je najdlhšie riešenie dobre známe ako slávne KQKR  (skratka pozície pre Kráľ a Kráľovná verzus Kráľ a Veža). V počítačovom jazyku je to známe ako DTM alebo Depth To Mate ("počet ťahov až do matu"). Táto prvá základná "Tablebase" bola vytvorená priekopníkom Kenom Thompsonom a bola tiež výzvou na overenie pre GM Waltera Browna, majstra USA, už v roku 1978 pomocou šachového počítača Belle.

belle-thompson-min

Joe Condon a Ken Thompson s počítačom Belle v roku 1982 

5 kameňové pozície


Existuje veľa pozícií, ktoré môžu predstavovať najdlhšie a najnáročnejšie riešenia matu, no rekord patrí kombinácii kráľ a svaja jazdci verzus kráľ a pešiak. Túto pozíciu dôkladne analyzoval známy teoretik koncových hier a skladateľ Troitsky, kedy sa ukázalo najdlhšie maximálne riešenie v 115 ťahoch (čiernemu sa podarí dosiahnuť šach-mat).

png-min

Čierny dá mat v 115-tom ťahu

6 kameňové pozície


Lewis Stiller v práci publikovanej v roku 1991 prišiel s novým s ohromujúcim riešením DTM ("počet ťahov až do matu"), kde v uvedenej pozícií biely dá mat v 262 ťahu.

png (1)-min

Biely dá mat v 262-hom ťahu

7 kameňové pozície


Prvý rekord pre sedem kameňové pozície bol ohlásený v máji 2006, keď Marc Bourzutschky a Yakov Konoval objavili pozíciu KQNKRBN s úžasným DTC 517 ťahmi. DTC je termín, ktorý znamená Depth To Conversion (hĺbka pre konverziu resp., keď je pozícia efektívne vyhraná). V roku 2012, o sedem rokov neskôr, Lomonosovove tablebases odhalili vynútený mat v 549 ťahu.

png (2)-min

Biely dá mat v 549-tom ťahu

8 kameňové pozície


V dôsledku týchto objavov sa pochopiteľne špekulovalo, že najdlhší mat v osemkameňových pozíciách by mohol viesť k riešeniam presahujúcim 1000 ťahov. Marc Bourzutschky sa však podelil o svoje zistenia a prichádza k záveru, že najdlhším riešením ktoré našiel v pozícii s jedným zablokovaným pešiakom, bolo vyhrávajúce riešenie s 584 ťahmi.

png (3)-min

Biely dá mat v 584-tom ťahu

Prvá vec, ktorú si na pozícii všimnete, je zvláštne rozloženie dvoch strelcov rovnakej farby. To je samozrejme v šachu možné, no zároveň to ilustruje, aké zvláštne môže byť postavenie, ktorým prekonáte rekord.

Hlavnou komplikáciou s DTM ("počet ťahov až do matu") pre meranie rekordov je, že vo väčšine pozícií je možné dramaticky zvýšiť počet ťahov vďaka možnej premne pešiakov.

Šachové programy
Šachové knihy

Preložené z portálu Chessbase, preložil Michal Vrba


Páčil sa Vám článok? Neváhajte ho zdieľať s Vašími priateľmi.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.