Pri nákupe nad 30€ doprava zadarmo.

Česká klubovka v umení

Šach a umenie patria k sebe

Príbeh sady šachových figúrok Českej klubovky sa už detailne zrejme nepodarí vyrozprávať. Vieme, že sa začal návrhom umelca Bohuslava Schnircha. Jeho pôvodný návrh bol časom zmenený do rôznych podôb. Najznámejším sa tieto figúrky stali pravdepodobne pri veľkovýrobe v drevospracujúcich závodoch Frýdlant v Čechách.

Sám som na tejto verzii vyrástol a predpokladám, že rovnako i mnohí ďalší šachisti v Československu.
Koniec výroby v závodoch znamenal aj koniec výroby Českej klubovky tak, ako sme ju poznali. Málokto by však predpokladal, aké zaujímavé pokračovanie bude tento príbeh mať.

Podľa dostupných informácií šachista Karel Mokrý oslovil dvoch stolárov - bratov v Prostějove, či by vedeli vyrobiť šachové figúrky podľa predlohy ešte zo závodu vo Frýdlante. Tá pôvodná súprava, podľa ktorej vyrezali prvú Českú klubovku, existuje dodnes. A tu sa začína nový, nemenej zaujímavý príbeh šachovej súpravy Česká klubovka.

Vraciame sa v čase o 20 rokov späť, do dielne bratov Leopolda a Zdeňka Novotných. Bratia Novotní, obaja zruční remeselníci so skúsenosťami z fabriky v Prostějove, sa tejto výzvy ujali celým svojím srdcom. Splnili nielen pôvodnú “objednávku”, no stali sa aj jedinými výrobcami týchto figúrok v Českej republike.

SO_047    SO_049

Ich majstrovstvo je poznať na každej figúrke, na každom jej centimetri. Klubovke dodali nádherný "finish", upravili tvary a aj najzložitejšia
figúrka – jazdec - sa opäť stala celodrevenou a ručne vyrezávanou.

Prvé stretnutie v drevárskej dielni okúzli každého. Uprataný neporiadok, vôňa farby dosychajúcej na kráľoch a dámach a úsmev na tvári dvoch majstrov. Pre dospelého človeka je to ako vstup do rozprávky. Miesto, na ktorom sa rodí z kúska neopracovaného dreva umelecké dielo, musí všetky deti iba utvrdiť, že rozprávky sú skutočné.

Svoje sny máme každý. Ani Leopold a Zdeňek nie sú výnimkou. Pri jednom zo spoločných popoludňajších rozhovorov sa zdôverili s jedným zo svojích snov. O obyčajnom kalendári. 

Rozhodli sme sa, že im v Šachovom obchode tento sen splníme. Pre túto dôležitú a kreatívnu prácu sme sa rozhodli osloviť ilustrátora Michala Nagya, ktorý navrhol a nakreslil 12 nádherných ilustrácii, ktoré zobrazujú figúrky Českej klubovky v rôznych – aj humorných - situáciách. Kresba uhlíkom na papier veľmi dobre spája umelecký a čierno-biely šachový svet. Z grafík tak vznikol kalendár, ktorý sme venovali bratom Novotným a ich životnému dielu – šachovej súprave Českej klubovky.

 1621285590398_1

Teraz aj vy môžete mať kúsok z príbehu figúriek, na ktorých vyrástli generácie šachistov v Československu. Rozhodli sme sa jednotlivé ilustrácie vydať v limitovanej edícii. Vďaka tomu môže aj vaša obľúbená figúrka visieť u vás v obývačke, kancelárii či klubovni ako umelecké dielo, ktorým nespochybniteľne je. Grafiky vydávame v limitovanom počte 20 kusov, vytlačené na umeleckom papieri Munken, sú číslované a podpísané autorom.

Dielo sa podarilo a za Šachový obchod želám Leopoldovi a Zdeňkovi ešte veľa síl a trpezlivosti, aby sme my šachisti mohli ešte dlhé roky obdivovať ich majstrovstvo.

Kúpiť grafiku Česká klubovka v umení

Šachové figúrky Česká klubovka originál

Autor: Michal Alexa, majiteľ Šachového obchodu

 

 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.